rss      tw      fb
Keres

Orbán a budapesti buszon
Orbán Viktor és Tarlós István főpolgármester abból az alkalomból buszozott végig április 30-án az Andrássy úton, hogy „a nemzet fővárosa 150 új Mercedes busszal gyarapodott”, mert a Mercedes-Daimler a magyar kormány stratégiai partnere.

A budapestiek megérdemlik, hogy a világ legmodernebb busztechnológiáját ismerhessék meg a saját útjaikon, mondta beszédében Orbán, mielőtt buszra szállt volna. „A tompultság után a város kezdi visszanyerni az életerejét és az életkedvét. Aminek az egyik oka, hogy a fővárosnak végre van gazdája. Néhány éve még nokiás dobozokról beszéltünk, most pedig Mercedes buszokról, új zenei centrumról, nemzeti olimpiai központról és a főváros nagy tereinek, parkjainak a megújulásáról.” Mert korábban a főváros folyamatosan vitában állt a kormányokkal, „dackorszakba merevedett”. Ez most „kegyelmi pillanat”, hogy „végre ugyanabba az irányba húznak a lovak, amin most a főpolgármester urat és saját magamat értem elsősorban”. „Magyarország már jobban teljesít, ideje, hogy a főváros is megmutassa, többre képes annál, amit korábban mutatott.” Ehhez szükséges az a „heroikus munka”, amit Tarlós a nagyon nehéz örökséggel folytat. „A magyar nemzetgazdasági teljesítmény 40 százaléka Budapesten jön létre.” Budapest „nemcsak az ország, hanem az egész nemzet központja”.


Orbán beszél az újkék újbusz előtt – MTI/Koszticsák Szilárd

A beszédeket követően szállt buszra Orbán és Tarlós meg rengeteg újságíró. Az ATV rövidfilmjében tette közzé a kedélyeskedő és szellemeskedő, de sok mindenről árulkodó párbeszédet a miniszterelnök és a főpolgármester között. A Krónika 2010 nevű YouTube-feltöltő szerint „a 159 Mercedes busz egyikén a csúcsforgalomban utazik Orbán Viktor és Tarlós István.” Hamarosan kiderül azonban, hogy nem csúcsforgalomban, hanem rendőri felvezetéssel buszoztak végig az Andrássy úton. Az alábbiakban az ATV videójának szövegéből olvashatnak részleteket.

Újságíró: – Mikor utazott legutoljára busszal?
Orbán: – Meccsre mentem a Puskás akadémiával legutóbb. – Majd megkérdezi Tarlóst: – Neked nincs bérleted?

Orbán: – István, ez, amit most tapasztalunk, ez a főváros átlagos közlekedési sebessége? Hogy van ez megszervezve?
Tarlós: – Mert most rendőrök biztosítják…
Orbán
: – Ja, most jobban megszerveztük, most lassabb…


Orbán: – Te István, ezek még mindig az ukránok kezén vannak, ezek az épületek?
Tarlós: – Azt se tudtam, hogy ez az ukránok kezén van.
– Azt olvastam, hogy az ukránok kezén van.
– A balettintézet van egy portugál kezében.
– Azt vissza is akarom szerezni. Miért nem csinálod meg, azt a főváros kezdeményezheti!
– Ehhez jogszabály kell, nem elég fővárosi rendelet.
– Kezdeményezzétek, hogy legyen törvény!
– Ezen ne múljon.
– Csak adjatok egy javaslatot, én nem tudom ezt kitalálni helyettetek.
– Miniszterelnök úr, egy-két törvényjavaslatot adhatunk?
– De ne sasszézzál rögtön oldalra, most erről az egyről beszélünk. Adjátok be!
– Jó, beadjuk.*

Tarlós: – Ha nem lenne a négyes metró, akkor az V., VI., VII. és VIII. kerület épülethomlokzatait fel tudtuk volna kompletten újítani. Ennyibe kerül.
Orbán: – Elmondom, hogy csinálta Bethlen Gábor Erdélyben. Körbement az országban, és azt mondta, el vannak hanyagolva a házak. Egy éve van mindenkinek, hogy rendbe hozza, és aki nem, az szorulni fog. Nem is, azt mondta: annak szoros lesz.
– Adsz ilyen jogosítványt?
– Ha ez jogosítvány kérdése, ha kapunk egy törvényjavaslatot, megfontoljuk. De ebben kéne valamit csinálni, ez egy komoly város azért.
– Még május után elkészül a módosító javaslat.
– Ezt egyébként a Szőcs Géza vissza akarta venni a portugáltól. Mert neki az volt a gondolata, hogy ide kell hozni a kultuszminisztériumot, ebbe az épületbe. De miután nem volt kultuszminisztérium, ugye, az ötlet elesett.
– Géza sok mindent mondott. Azt is mondta, hogy nem akarjuk átadni az operettet.
– Hát nem is akarjátok.
– De, odaadjuk. […] Az opera, az Erkel, az operett hungarikum.


Orbán: – A te csúnyácska városházádat kéne egy kicsit valami plasztikai sebésznek…
Tarlós: – Készen vannak a terveink, mondtam neked a múltkor. Finanszírozás kérdése.
– Ha elmész Madridba, a városháza egy egész tér, úgy néz ki, hogy mindenki büszke rá.

Tarlós: – Nézd meg ezt az épületet […]
Orbán: – De ezt miért engeded, István? Hát ezt te minden nap látod, miért engeded?
– Nem a mienk.
– De te nem tulajdonos vagy, hanem főpolgármester. Rendeld el, hogy legyen rendben.
Tarlós viccesen odaszól valakinek: – Zoli, el ne felejtsük, az önkormányzati törvényt módosítani szeretnénk, és erre is teszünk javaslatot.

Női hang:– Menjünk még egy kört?
Orbán: – Nem, köszönjük szépen. A szauna is megvolt, egy buszjegyért kaptunk egy fuvart meg egy szaunát. Nem rossz üzlet ez, István.* Tarlós: érthetetlen az Andrássy úti műemléképületek körüli vita

A főpolgármester érthetetlennek nevezte az Andrássy úti, külföldi kézben lévő műemléképületek visszaszerzéséről szóló polémiát.

Tarlós István pénteken az MTI-nek azt mondta, a város szempontjából „egészen különösnek” tartja, hogy elindult egy polémia annak a beszélgetésnek a nyomán, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott az egyik új Mercedes buszon, s ahol Orbán kilátásba helyezte, hogy bizonyos jogszabályokat meg lehet változtatni a főváros fejlődése érdekében.

„Ezen gúnyolódni vagy polemizálni nagyon meglepő és furcsa politikai haszonszerzési szándékot sugall”, mondta Tarlós –, miközben eddig sokan azon problémáztak, hogy a kormány nem törődik Budapesttel. Ők Orbánnal éppen a város fejlődéséről tanakodtak. A főváros olyan fejlesztési elképzeléseket készített el és olyan városfejlesztési koncepciót alkotott, amilyen 30 éve nem volt Budapesten. A miniszterelnöknek teljesen igaza van, amikor jogszabályváltozásokról beszél, ha az élet úgy kívánja. „Nem az emberek vannak a jogszabályokért, hanem a jogszabályok az emberekért.” A külföldieknek egy évtizede eladott gyönyörű, műemléképületek – köztük a balettintézet és a Kodály körönd épületei – porladnak. „Miért kell azon csodálkozni és gúnyolódni, ha ezeknek az esetleges visszaszerzéséről, felújításáról, és hasznosításáról gondoskodik és gondolkodik a miniszterelnök és a főpolgármester?” Hogy miért kell mindezt negatív színben beállítani, csak az tudja, aki „ideges lesz a gondolattól”.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!