rss      tw      fb
Keres

Kegyúri adományokÚgy tűnik, hogy Majsai Tamás háromrészes cikke – A „nincs ügy”, vagyis a Hegedűs-ügyhöz fűzött észrevételei – igencsak éles vakufénnyel világít be a református egyház belső viszonyaiba. A második részben említi a szerző, hogy 1998-ban az egyház vezetése „quasi második vatikáni konkordátumot” kötött az első Orbán-kormánnyal. Az egyezménynek következményei lettek.

A kormány – persze közpénzből –  Soli Deo Gloria néven konferenciaközpontot épített reformátusoknak Balatonszárszón, a közreadott hírek szerint egymilliárd – akkori egymilliárd! – forintból. Ám ezzel a kegyúri adományok csak elkezdődtek. 2001-ben – a beregi árvízi helyreállítás nyomán – a kormányfő döntéseként több mint ötszáz millióból építettek Beregdarócon egy szuperluxus üdülő és konferenciaközpontot a reformátusoknak. A közeli Tivadaron pedig ifjúsági tábort létesítettek, a helyi hírek szerint a beregdaróci komplexum árának feléből.

A beregdaróci létesítményt részben végigjártam (a püspöki lakosztályba nem mehettem be), és több cikkben, majd A feláldozott Bereg című szociográfiában (Osiris, 2004.) részletesen le is írtam. Az árvíz amúgy tizenhat települést érintett, viszont a környéken összesen negyvenegy faluban glancolták ki a templomok és harangtornyok mellett a plébániákat és parókiákat is.

(Kun István)A szerző újságíró


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!