rss      tw      fb
Keres

MSZP–Bajnai-megállapodás – és ahogy a Fidesz meg a sajtó látta




Megállapodott szombaton az MSZP választmánya Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjével arról, hogy a jövő évi választáson választókerületenként egy közös jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben. Bajnai Gordont azután hívta meg Mesterházy Attila az MSZP választmányi ülésére, hogy a volt kormányfő jelezte, szívesen részt venne a tanácskozáson, hogy személyesen érveljen az általa javasolt tárgyalási menetrend mellett.
Zuglóban a DK is részese az ellenzéki megállapodásnak.
A Fidesz kommentált: „együttáll a maffiabaloldal”.
A sajtó tudósított: „összeborultak”, „összebútoroztak”.


MTI/Illyés Tibor

1. Közös egyénijelölt-állításról állapodott meg az MSZP-választmány Bajnaival

Amiben megállapodtak, Mesterházy Attila ismertetése szerint:

– A kormányváltás nemzeti érdek, az ellenzék választási győzelmének feltétele pedig az összefogás.

– A jövő évi választáson választókerületenként egy közös jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben.

– A parlamenti választásig hátralévő egy évben az MSZP és az Együtt-PM szövetség egymással egyeztetve állít jelölteket és kampányol az időközi választásokon.

– Önálló politikai akcióikkal nem gyengítik a másikat, nem egymás rovására építik a szervezetüket, toborozzák tagjaikat, választják ki jelöltjeiket.

(Ez utóbbi magyarázata: a választmányi ülésen többen felrótták Bajnai Gordonnak, hogy az Együtt-PM szavazóinak jelentős része a szocialistáktól jött, és nem volna jó, ha az új párt az MSZP-szervezetek kárára próbálna megerősödni.)

– A hátralévő időközi választásokon is egyeztetett módon történik majd a jelöltállítás és a kampány.

(Magyarázat: korábban Dunakeszin indult először éles helyzetben az E14-PM szövetség, az általuk támogatott független jelölt pedig második helyen végzett, negyedikre helyre szorítva a szocialisták indulóját. Amiatt, hogy az E14-PM „ráindított” a szocialisták jelöltjére, volt is némi – már-már személyeskedésig is menő – nézeteltérés a két politikai erő között.)

Bajnai Gordon ehhez a következőket fűzte hozzá:

– Amikor miniszterelnök volt, az MSZP-vel közösen tudták kivezetni Magyarországot a gazdasági válságból. 2014 után megint erre lesz szükség, de most a válság sokkal nagyobb, ezért széles és erős összefogás kell, ebben pedig megkerülhetetlen a szocialista párt.

– Megállapodtak egy „forródrót” létrehozásáról, hogy a jövőben azonnal reagálni tudjanak, ha bárki viszályt szítana a két szervezet között.

– Hétfőn kezdett öthetes országjárásuk végeztével készen állnak arra, hogy programegyeztetéseket kezdjenek az MSZP-vel.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióról:

Bajnai: továbbra is úgy látják, először a két legnagyobb támogatottságú pártnak kell egyezséget kötnie. Ám a jogállamiság ügyében a DK-t is partnernek tartják, így a három párt közösen hoz létre egy alternatív választási bizottságot, sőt oda az LMP-t is várják.

Mesterházy: vannak ügyek, amikor a DK-val is konzultálnak, de úgy gondolják, a tárgyalások megkezdésének akkor van értelme, ha az Együtt 2014 is ott ül az asztalnál, az erős ellenzéki összefogás kulcsa ugyanis a két párt megállapodása. „Mindenki más ehhez még hozzá tud tenni, de alapvetően az a kérdés, hogy az MSZP és az Együtt 2014 hogyan tud megállapodni.”

A miniszterelnök-jelölés:

Bajnai szerint nem került szóba. Meghívta azonban Mesterházy Attilát és Botka Lászlót, az MSZP-választmány elnökét az Együtt-PM elnökségi ülésére.

A Népszabadság által begyűjtött szocialista kommentárok – név nélkül

A felek elégedettek voltak a találkozóval. „Gordon meghívását azért kezdeményeztük, hogy a rólunk, de nélkülünk való beszédmódnak véget lehessen vetni. Tudtuk, hogy sok a gerjesztett indulat és tévhit velünk kapcsolatban: ezeket Gordon rendre meg is kapta, meglehetősen harcias kérdések, bírálatok formájában. A nagy részükről kiderült, hogy hazugság, amelyeket megnyugtatóan tudott cáfolni. Jó példa erre az, hogy az E14-PM állítólag országszerte a szocialista politikusokat csábít át, közben meg kiderült, hogy ilyesmi egyetlenegy helyen történt, Baján, Bajnai Gordon szülővárosában, és ott is az adott politikus szabad elhatározásából, nem pedig csábításra.”

Mindkét beszélő a „maga formáját hozta”, Mesterházy Attila harcias és lendületes, Bajnai Gordon higgadt és meggyőző volt. „Kiengedtük a szelepet - mondta egy ülésről távozó szocialista politikus. – Ha semmi más nem történt volna, már akkor is eredményes lett volna a mai nap. De történt több is: Attila és Gordon megállapodtak, hogy ezentúl forródróton lesznek, hogy a félreértéseket és a feszültségforrásokat azonnal, az ő szintjükön lehessen kezelni; és, ahogy Attila mondta, ezentúl jobban fogunk vigyázni egymásra. Én most újra elhiszem, hogy 2014-re meg fogjuk csinálni, és reggel, a választmány előtt ebben még nem voltam olyan biztos.”

***

Fidesz-kommentár: „Összeálltak azok, akik egyszer már tönkretették Magyarországot”

Hoppál Péter, a Fidesz újonnan kinevezett szóvivője* sajtótájékoztatót tartott az ügy horderejére tekintettel. A következőket mondta:

– „Összeálltak azok, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.”

– Mivel Bajnai Gordon és Mesterházy Attila „kézfogásával” szabad utat kapott, hogy helyi szinten bármilyen demokratikus erővel összeálljanak, ennek a következménye az lesz, hogy Gyurcsány Ferenc pártjával, a Demokratikus Koalícióval is összefognak majd. Ha ők kerülnek hatalomra, ugyanaz a szélsőséges politikai vár Magyarországra, amelynek következtében tönkretették a magyar családokat és a végletekig eladósították, „csaknem Görögország sorsa juttatták az országot”.

– Egy magasabb adókulcs bevezetésével több mint egymillió ember fizetésének a csökkentésére, valamint másfél millió ember minimálbérének drasztikus – 32 ezer forinttal való – csökkentésére készülnek, s a rezsicsökkentés egyes elemeit is eltörölnék.

– Az elmúlt napokban az is kiderült, hogy akár a bűnözőkkel is összeállnak annak érdekében, hogy hatalomra kerüljenek, vagy hatalmukat megőrizzék. Korábban bűnözőkkel, most pedig egymással paktáltak le, „együttáll a maffiabaloldal”.

– Magyarország 2010-ben egyszer már egyértelműen nemet mondott erre a szövetségre.

– Mindenki látja, hogy 2010-ben a kormányváltás környékén összeomlás fenyegette Magyarországot, mostanra viszont a Fidesz-kormány intézkedéseinek nyomán minden mutató javuló tendenciájú. „Ma a bűnözők börtönben végzik, nem pedig tárgyalóasztalhoz invitálják őket.”


Hoppál Péter, a pécsiek helyi frakcióvezetője és országgyűlési képviselője, 2010-ig a Pécsi Református Kollégium főigazgatója. Az itt látható fotó a reformatus.hu-n megjelent interjúját díszítette, amelynek címe: Valódi szolgáló jellegre van szükség.

2. Zuglóban összefogott az MSZP, az Együtt 2014 és a DK

Együttműködési megállapodást írtak alá szombaton az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció (DK) zuglói képviselői arról, hogy a jövőben összefogva lépnek fel Papcsák Ferenc fideszes kerületi polgármesterrel és a városrész kormánypárti vezetőivel szemben.

Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP zuglói szervezetének vezetője a főváros XIV. kerületében újságíróknak azt mondta: Papcsák Ferenc megbukott polgármesterként, mivel elvesztette a városrész irányításához szükséges többséget a kerületi közgyűlésben. Zugló a jelenlegi helyzetben működésképtelen, amit az is mutat, hogy a polgármester kizárólag egyik alpolgármesterének ellehetetlenítésével volt elfoglalva a legutóbbi testületi ülésen ahelyett, hogy a városrész problémáinak megoldására törekedett volna. A három párt zuglói szervezetének együttműködési megállapodását az Együtt 2014 XIV. kerületi szervezetének nevében Fekete Judit, a zuglói DK képviseletében Árpási Zoltán írta alá. Elmondták, közös céljuk a városrészben kialakult káosz felszámolása.

***

Papcsák Ferenc kommentárja: elindult a negatív kampány

A Fidesz-KDNP-s zuglói polgármester szerint nyilvánvalóan elindult a negatív kampány azzal, hogy három ellenzéki párt szombaton együttműködési megállapodást írt alá a kerületben.

Papcsák szerint  az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014 rendezvénye, amelyet tömegtüntetésnek hirdettek, érdeklődés hiányában elmaradt, annyi azonban bebizonyosodott, hogy ami összetartozik, az összenő. Jó lenne, ha Zugló valós problémái foglalkoztatnák az ellenzéki pártokat is, mert most egyértelmű, hogy az egyébként sikeres ciklus eredményeit megpróbálják relativizálni, elfedni. Például a Bosnyák tér felújítását minden zuglói üdvözli, és a kerületben élők bátran keresik meg az önkormányzatot gondjaikkal, miután az előző, MSZP-s, SZDSZ-es városvezetés nem tekintette őket partnernek. „Igyekszünk fejleszteni és rendbe tenni az önkormányzatot, az intézményeket és közterületeket. Ha kívánnak, bekapcsolódhatnak ebbe az ellenzéki képviselők is, szívesen adunk nekik akár kéziszerszámot, akár feladatot”, mondta Papcsák, aki szerint káosz nem a városrészben van, hanem az ellenzék fejében, mert nem tudják, ki kivel van, szemben a „városvezetéssel”, amely az emberek pártján áll.


Papcsák Ferenc, aki az emberek pártján áll – fotó: sport365.hu

3. És ahogy a sajtó látta – válogatás

A köztelevízió híroldalán

Este 22:30-kor a címlapon már nem volt fellelhető az MSZP–Bajnai-megállapodásról szóló 13:15-ös hír, csak kereséssel lehetett megtalálni. Ezzel szemben az Orbánról szóló vezető hír alatt a második hír volt az MTI által 17:05-kor kiadott Hoppál-kommentár.

Pontosan ugyanez volt a helyzet a zuglói megállapodással. Magát a 12:25-ös alaphírt csak kereséssel lehetett megtalálni, a „Papcsák: elindult a negatív kampány” című, 15:44-es hír viszont a nyitólapon szerepelt mint „legolvasottabb” hír az ötös lottó nyerőszámai és a zivatarriasztás mellett.


Az Index cikkcíme a nyitólapon: Összeborult Bajnai az MSZP-vel
Az MTI fentebb ismertetett tudósításához az Index annyit tett hozzá, hogy Bajnai méltatta az MSZP hároméves ellenzéki tevékenységét is.

A hvg.hu hírének címe: Kicsit összeborult az MSZP és Bajnaiék
Az MTI fentebb ismertetett tudósításához a hvg.hu annyit tett hozzá, hogy „Bajnai meghívatta magát”, azaz „múlt héten azt javasolta az MSZP-nek, hogy hozzák előbbre az eredetileg év végére javasolt megállapodást, és olyan menetrendben egyezzenek meg, amely már október 23-ára képes lezárni az együttműködés legfontosabb kérdéseit, köztük a lista vagy listák, valamint a közös miniszterelnök-jelölt kérdését is”, illetve ismertette néhány, „a szombati esemény helyszínére érkező” szocialista politikus véleményét.

Az origo.hu Közös egyénijelölt-állításról állapodott meg Bajnai és az MSZP választmánya
címmel közölte az MTI hírét, és a nyitólapon a leadben ennyit fűzött hozzá: „Az MSZP elfogadta a Bajnai-konform stratégiát.”

A hír24 és az fn.hír24 hírt és kommentárt is közölt
A hír címe: „A szocialisták elé áll Bajnai”. A kommentáré, amely a keskeny pallón szembetalálkozó két kecske tanmeséjére épül, ez: „Összebútoroznak a szocik Bajnaival?” A cikk elején pedig az összefoglaló kérdések így szólnak: „Összefog 2014-re Bajnai és Mesterházy? Beáll valamelyik a másik mögé? Egyáltalán: van értelme közösködni?”



* Aki még nem értesült róla: két új szóvivője van a Fidesznek. Április 8-ától Selmeczi Gabriella mellett Zsigó Róbert és Hoppál Péter országgyűlési képviselők is ellátnak majd szóvivői feladatokat. Ezt „a Fidesz kommunikációs igazgatója”, Kocsis Máté, józsefvárosi polgármester jelentette be. Ahogy azt is, hogy ő „tett előterjesztést” a két új szóvivőre, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök pedig elfogadta a javaslatot. A két új szóvivő kinevezésének indoka: a Fidesz a jövőben így szélesebb körben tudja majd kommunikálni az eredményeket, tud válaszolni a bírálatokra, és gyorsabban tud majd reagálni a sajtómegkeresésekre.

Az Index így mutatta be őket: „Zsigó Róbert [bajai polgármester és országgyűlési képviselő] cukrászként kezdte karrierjét, 1998-ban pedig az országos politikára váltott, amikor egyéni országgyűlési képviselővé választották. Bajai polgármesterként azzal vétette észre magát, hogy 2011-ben lemondásra szólította fel a saját helyettesét, mert nem készítette elő megfelelőképpen az oktatási intézményrendszer átalakítását.” „Hoppál Péterről [a pécsi közgyűlésben a Fidesz– KDNP frakció vezetője, illetve országgyűlési képviselő] azt lehet tudni, hogy alapvégzettsége szerint énektanár és karnagy [a Wikipédia szerint „egyházzenész” és polgárikör-szervező], de később közoktatás vezetői diplomája is van. Legutóbb a szocialistákkal akaszkodott össze, amikor azzal vádolta meg a pécsi MSZP-seket, hogy 3 milliárd forint jutalmat fizettek ki maguknak. A kijelentésből bírósági ügy lett, és az ítélet szerint Hoppálnak elnézést kellett kérnie, amit az elmúlt napokban részben meg is tett.”

Hogy az új segítők kinevezésében szerepe volt-e annak, hogy Kocsis igazgató úgy látta, „Borzalmas dolgokat kellett átélnie Selmeczi Gabriellának” a Fidesz-székház elfoglalásakor, mert „ott törtek-zúztak a fiatalok”, és – mondta Kocsis igazgató a Szabad szemmel műsorvezetőjének – „Ön azt nem tudhatja, milyen érzés volt negyven-ötven agresszív, feldühödött fiatallal szembenézni! Én nem vagyok egy félős típus, de szerintem Selmeczi Gabriellának nem sok nő lett volna a helyében. Bízom benne, hogy ön nem is fogja megismerni azt az érzést, amit ő ott érezhetett. Az egy lelkileg és minden szempontból embert próbáló szituáció volt!” – szóval hogy ennek a rettenetnek szerepe volt-e a kinevezésekben, arról nem szól a fáma.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!