rss      tw      fb
Keres

A londoni elemzők 0,25-0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak kedden

MTI 2013. április 22., hétfő 13:42

Várhatóan újabb negyed százalékponttal, 4,75 százalékra csökkenti alapkamatát keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a londoni elemzői közösség többségi előrejelzése szerint. Van ugyanakkor olyan vélemény is a Cityben, amely nem zárja ki a nagyobb mértékű, 0,50 százalékpontos csökkentést sem.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai jósoltak fél százalékpontos kamatcsökkentést a monetáris tanács keddi ülésére. Érvelésük szerint az MNB a jelenlegi enyhítési ciklusban eddig 2,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a tejes kosárra számolt éves összevetésű infláció azonban ennél nagyobb ütemben, tavaly augusztus óta mintegy 3,00 százalékponttal csökkent. A Barclays londoni elemzői szerint emiatt az elmúlt hónapokban a reálkamatszint még nőtt is és jelenleg viszonylag magas: 2,80 százalékponttal haladja meg az inflációs ütemet.

Ennek alapján a Barclays szakértői szerint indokolt lenne az MNB monetáris enyhítési ütemének felgyorsítása és 0,50 százalékpontos kamatcsökkentés végrehajtása a keddi kamatdöntő ülésen.

A cég londoni elemzőinek várakozása az, hogy a mostani enyhítési ciklus 3,50 százalékos alapkamatszinten fejeződik be.

A Barclays szakértői hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy azok az intézkedések, amelyeket Matolcsy György MNB-elnök helyezett kilátásba minapi nyilatkozatában - köztük az, hogy korlátoznák a külföldi pénzintézetek hozzáférését a jegybank kéthetes befektetési eszközéhez -, alternatív monetáris enyhítési módszereknek számítanak, mivel potenciálisan új likviditást juttathatnak a gazdaságba, gyengítve így a forintot.

A Barclays londoni elemzői nem zárják ki, hogy ezek az intézkedések a kamatcsökkentési ütem felgyorsításának alternatívájává válhatnak. A ház szakértői szerint ugyanakkor az MNB megpróbálkozhat azzal is, hogy devizaeladásokkal részlegesen ellentételezi a kikerült pótlólagos forintlikviditást, korlátozva a forintárfolyamra gyakorolt hatást.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az eddigi ütemmel azonos, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a keddi MNB-ülésre. Hozzátették: azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt a szintet az idei harmadik negyedévben eléri.

A cég korábbi várakozása az volt, hogy az MNB májusban, 4,50 százalékos kamatszinten leállítja az enyhítési ciklust.

A JP Morgan londoni elemzői szerint pusztán növekedési és inflációs szemszögből nézve az MNB-nek módja lenne 4,00 százalék alá vinni alapkamatát, de a jegybank nyilván el akarja kerülni a negatív reálkamat kialakulását. Ennek figyelembe vételével a ház londoni szakértői 3,00 százalékon látják az MNB-alapkamat legalsó lehetséges szintjét abban az esetben, ha középtávon is sikerül tartani az inflációs célt.

A JP Morgan elemzői szerint ugyanakkor a jelenlegi kedvező piaci kondíciók esetleges megváltozásának kockázata óvatos enyhítési alapállást indokol az MNB részéről.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szintén 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósoltak keddre, de hozzátették: ezután már csak egy újabb negyed százalékpontos enyhítést várnak, és azzal számolnak, hogy az így elért 4,50 százalékos kamatszinten leáll a magyar jegybank enyhítési ciklusa.

A Goldman Sachs londoni elemzői elismerték ugyanakkor, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a még további kamatcsökkentések esélye, mivel a teljes kosárra számolt magyarországi inflációs ütem gyors csökkenése nyomán emelkedett a pozitív reálkamat. Ez azt jelenti, hogy az MNB fontolóra veheti az enyhítési ciklus folytatását a külső finanszírozási kilátások veszélyeztetése nélkül.

Mindemellett a Japánban bejelentett enyhítési lépések, valamint az euróövezeti jegybank (EKB) kamatcsökkentéséhez fűződő piaci várakozások szintén csökkentik a magyar állampapírok iránti keresletre nehezedő kockázatokat alacsonyabb MNB-kamatszint mellett is - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a forintárfolyammal kapcsolatos meggondolásokat változatlanul a további monetáris enyhítés elsődleges korlátozó tényezőjének tartják.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: tekintettel a piaci kondíciókra és az inflációs kilátásokra, módosították prognózisukat, és az eddig általuk várt kamattartás helyett most már - a piaci konszenzussal egyezően - szintén 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak keddre.

Hozzátették, hogy e csökkentés után még összesen további 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre látnak módot és így 4,25 százalékra süllyedő alapkamatot valószínűsítenek a következő hónapokra.

A UBS londoni elemzői 2013-ra és 2014-re egyaránt az MNB 3 százalékos célszintje alatti, mindkét évre 2,4 százalékos egész éves átlagos inflációt várnak Magyarországon.