rss      tw      fb
Keres

Mégis vonulhatnak a nemzeti érzelműek




Mégis vonulhatnak a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnap, azon a napon, amikor a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét rendezik a fővárosban. Az elnevezés és az útvonal azonban más lesz, írta csütörtökön a Népszabadságban Czene Gábor.


A nemzeti érzelműek módosított elnevezésű és útvonalú felhívása (a korábbi plakátokat lásd itt). A „gondolatrendőrség”a bíróság döntésére utal – ezzel a címmel közölték ugyanis honlapjukon a tiltó bírósági végzést
 

„A Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg ’Adj gázt!’ néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír hatalmas felháborodást váltott ki, hisz Budapesten aznap tartják az Élet Menetét [lásd írásainkat a lábjegyzetben – mzs]: a rendezvényen a holokauszt áldozataira, közöttük a gázkamrákban elpusztított magyarok százezreire emlékeznek.”

Mint ismert, a nemzeti érzelműek motoros felvonulása megkapta az engedélyt a rendőrségtől. Rogán, aki a Fidesz nevében beszélt, még csak „ízléstelennek” tartotta a rendezvényt, Orbán Viktor azonban a parlamentből utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a demonstráció megtartását.*

* Orbán válasza szó szerint Steiner Pál azonnali kérdésére: „Először is szeretném önt tájékoztatni arról, hogy az Élet menetén részt vevők testi épségét, ahogy ön fogalmazott, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát minden rendelkezésre álló eszközzel biztosítani kívánjuk, és biztosítani is fogjuk. Éppen ezért egyetértek önnel abban, hogy nemcsak ízléstelen, hanem mélyen bántó, nemcsak a jó ízléssel, hanem az alkotmányunk szellemével is ellentétes minden olyan kísérlet, amely az emberi méltóságot sértve, egyes magyarországi, az alkotmányunk szerint egyébként államalkotó népcsoportok méltóságát, történelmét és önérzetét figyelmen kívül hagyja, sőt szándékosan megsérti, minden ilyen magatartást a lehető leghatározottabban visszautasítok. Egyetértek önnel abban, hogy az Élet menete az élet győzelméről szól, méghozzá egy olyan közösség esetében, amelynek szenvedését ön most itt pontosan idézte fel, és amely szenvedés előtt egyébként Magyarország polgárai, minden jóérzésű magyar ember a megfelelő pillanatban fejet is hajt. Azt gondolom, hogy az élet feltétlen tisztelete az a pont, ahol a magyarországi zsidók és a magunkfajta magyarországi kereszténydemokraták feltétel nélkül egyet tudnak érteni, és a jövő építésének közös alapját tudjuk, tudják megtalálni. Ennek szellemében ma reggel a belügyminisztert utasítottam arra, hogy az Élet menete napján más politikai természetű rendezvény, amely sérthetné a felvonulók emberi méltóságát, ne valósuljon meg.”

A rendőrség ez után betiltotta a vonulást. A nemzeti érzelműek vezetője először tudomásul vette a tiltást, majd mégis megtámadták a bíróságon. Egyúttal közölték: a nemzeti érzelműek május 4-re „anticionista motoros felvonulást” kezdeményeznek.

Budapesten ekkor kezdődik Orbán Viktor részvételével a Zsidó Világkongresszus közgyűlése. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ugyanerre a napra „antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervezett. A református egyház fellépése nyomán végül a lelkész kénytelen volt ettől eltekinteni (fegyelmi vizsgálatot is kezdeményeztek ellene az egyházban), helyette azonban felesége, Hegedűs Lorántné jobbikos parlamenti képviselő jelentett be hasonló szellemiségű gyűlést. Részlet a közleményéből: „Isten színe előtt állva azonban kötelességem meghirdetni ugyanarra a napra, azaz 2013. május 4-ére, délelőtt 10 órára, az én szervezésemben megtartásra kerülő azon népgyűlést, mely a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira kegyelettel emlékezik a Szabadság teret a Kossuth térrel összekötő Vértanúk terén, hiszen ott állt hajdanán az 1919-es vörös kommün áldozatainak emlékműve. A rendezvényen felszólal: Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és reménység szerint Morvai Krisztina.”

A Nemzeti Érzelmű Motorosok fellebbezését a bíróság elutasította, azaz jóváhagyta a rendőrségi tiltást. Erre más csoportok – úgynevezett szkíta és gárdista motorosok – jelezték, hogy ennek ellenére utcára mennek az Élet Menete napján.

A Népszabadság megkérdezte a BRFK-t, mi várható vasárnap. A válasz: „A rendőrség ez idáig egy vasárnapra tervezett motoros felvonulást vett tudomásul. A Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvényt, amelyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog.”



Írásaink:

Dona nobis pacem (Szlávnits László)
A palackőr (Majsai Tamás)
A magyar nemzeti érzelműek (Mihancsik Zsófia)
A diktátor kegye (Krémer Ferenc)
Orbánnak hála, a nemzeti érzelműek nyerni fognak a bíróságon (Mihancsik Zsófia)
Téves elégedettség (Bauer Tamás)
Bírósági döntés motorosfelvonulás-ügyben (Mihancsik Zsófia)
Így beszéltek ti, avagy: cseppben a tenger – Pillanatképek a Magyar Országgyűlésről II. (Lendvai Ildikó)
A gyülekezési törvény körüli káoszról (Lánczos Vera)
A káosz csak nőtt (Lánczos Vera)

és Bolgár György interjúja Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszterrel.

Valamint
Gulyás Gergely Bolgár György interjújában:
„…az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatával szemben – és ezen a ponton ezt vállaltuk is – kellett az alaptörvény módosítani, és ennek köszönhetően a közösségek méltóságára vonatkozó, az alaptörvény negyedik módosításában foglalt rendelkezéseknek megfelelően a bíróság kifejezetten erre hivatkozva az Adj gázt nevezetű, mondom, nyilván kegyeletsértő rendezvényt be tudta tiltani.”

Navracsics Tibor A Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulásának betiltásáról a HírTv-ben
Ugyanaz a szervezet, amely elítéli a kormányt, mert betiltotta a rendezvényt, „mindenfajta gátlás nélkül rasszistázza le egyébként a kormányt a nemzetközi fórumokon, és mondja el, hogyan szűkíti a demokráciát, hogyan paktál le a szélsőjobboldallal”. Erkölcsileg vállalhatatlan ez a logika, és politikai értelemben is árulkodó.

Szájer József az Európai Parlament Magyarországról szóló vitájában:
„Szóváltás alakult ki Swoboda és Szájer József fideszes EP-képviselő között. Swoboda világos állásfoglalást sürgetett a magyar kormányzat részéről a szerinte növekvő magyarországi antiszemitizmus ellen. Szájer József válaszul a következőket mondta: „Tudja-e azt Ön, hogy tegnap a magyar bíróság az új alaptörvénynek a negyedik módosítása alapján tiltotta be azt az ’Adj gázt’ nevezetű antiszemita motoros tüntetést, amely a Holokauszt-emléknapon, amelyet az Orbán-kormány vezetett be, az Élet menete ellen kívánt egy szélsőjobboldali csoport elindítani. Tud-e Ön erről?” (31:40-nél)


A videó csak április 24-éig tekinthető meg


(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!