rss      tw      fb
Keres

Megújuló energián alapuló távhőberuházás előkészítéséről döntött a szegedi közgyűlés

MTI 2013. április 12., péntek 19:17

Megújuló energián alapuló távhőberuházás előkészítéséről döntött a szegedi közgyűlés a Fidesz és a Jobbik szavazataival pénteken. Botka László (MSZP) polgármester azonban bejelentette, nem írja alá döntést, mert súlyosan törvénysértőnek és a város érdekeivel ellentétesnek tartja azt.

Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz frakciójának előterjesztést benyújtó vezetője a vita során elmondta, a 4 milliárd forintos beruházás költségeinek felét uniós támogatás fedezné, és a fejlesztés az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerülne, hiszen azt a helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége valósítaná meg saját kockázatára.

A politikus hangsúlyozta, a környezetbarát fejlesztés, melynek 27 250 fogyasztó lesz a haszonélvezője a rezsicsökkentésen felüli további közüzemdíj-mérséklésre kínálna lehetőséget.

A beruházás során három darab 5 MW hőteljesítményű biomassza kazán telepítésével egy új erőművet alakítanának ki, három új termálkút fúrásával, két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét - közölte Bohács Zsolt.

Botka László kifejtette, bár névleg az előterjesztések csak a tulajdonosi hozzájárulást adják meg a beruházáshoz, az előterjesztések alapján valójában eldől, hogy a következő évtizedekben ki biztosítja majd az energiát a szegedi lakótelepeken.

A biomassza-erőmű - amely napi 100 tonna teherforgalmat generálna - a lakótelep egy olyan részén épülne föl, ahol azt az építési szabályzat tiltja - tudatta a szocialista politikus.

Bár a közgyűlés illetékes szakbizottsága kérte, a fejlesztés megvalósíthatósági tanulmányát - amely a projekt környezetvédelmi és gazdasági részleteit tartalmazza - a testület nem ismerhette meg a döntés előtt - közölte Botka László.

A polgármester álláspontja szerint a geotermikus energián alapuló távhőszolgáltatásra az önkormányzatnak - ahogy korábban azt a Szegedi Tudományegyetem is tette - közbeszerzést kellene kiírnia, így tiszta és szabad versenyben derülhetne ki, a legmodernebb technikával ki biztosíthatja a legolcsóbb energiát a szegedieknek.

A szocialista politikus közölte, az önkormányzati cégek - a Fidesz és a Jobbik által megszavazott - vezetőinek 2012-es prémiumáról és az idei prémiumfeltételéről szóló előterjesztést sem írja alá. A 2012-re előírt prémiumfeltételeket december 1-jén határozta meg a közgyűlés, amikor azok döntő része már megvalósult. A testület több alkalommal is kisebb megtakarításokat írt elő feltételül, mint amekkora prémiumot a cégvezető kaphat - tette hozzá.

Az előterjesztéseket 15 napon belül rendkívüli ülésén tárgyalja újra a közgyűlés.