rss      tw      fb
Keres

Újabb 32 önkormányzat kap ingyenesen állami ingatlanokat

MTI 2013. április 12., péntek 16:29

A kormány szerdán újabb, állami tulajdonú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról döntött, így 32 település több mint 636 millió forint értékben jut hozzá összesen 66 olyan ingatlanhoz, amelyet az állam nem tudott hasznosítani - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pénteken az MTI-vel.

A vagyonkezelő tájékoztatása szerint az állami vagyongazdálkodás céljára feleslegessé vált vagyontárgyak hozzájárulnak az önkormányzatok mindennapi feladatellátásához, és sok esetben fejlesztések, beruházások elindítását segíthetik.

Az önkormányzatok az ingatlanok átvételével kötelezettséget vállalnak arra, hogy azokat tizenöt évig nem idegenítik el, emellett szerződésben vállalt célra hasznosítják és kötelesek megóvni azok állagát.

Példaként említették Devecsert, amely közutak és közterületek fenntartásához kapott újabb közterületet, Tiszacsege egy volt honvédségi üdülőingatlan vehet át közművelődési, tudományos és művészeti események lebonyolításához, Vecsés pedig közpark és játszótér kialakításához kap területeket.

A kormány a fentiek mellett nyolcmillió forint értékben ingyenesen adott át eszközöket az Életjel Mentőkutyás Kutatóegységnek életmentési feladatok begyakorlásához és polgári védelmi feladatai ellátásához, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az otthontalanná vált embereket segítő tevékenységéhez.

Az MNV összesítése szerint az elmúlt két évben több mint 250 ingatlant és számos ingóságot adott át az állam, mintegy 18 milliárd forint értékben, ezzel a kormány számtalan települési önkormányzatnak nyújtott segítséget azok helyi közfeladatainak ellátásához és fejlesztéseihez, ami egyúttal a munkahelyteremtéshez is hozzájárult.