rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. április 10.

Értelmetlen az egyéni nyugdíjszámlákról szóló beszéd
Kórozs Lajos, az MSZP elnökségi tagja és szakpolitikusa

Bolgár György: - Az egyéni nyugdíjszámla a téma. Tegnap itt egy szakemberrel, a korábbi nyugdíjbiztosítási főigazgatóval beszéltük ezt meg, de most gondoltam, egy szakpolitikus is ránk férne, hogy az MSZP mit lát ebben az egész zűrzavarban, amit a Fidesz indított el és duzzasztott egyre nagyobbra. Mi a fene ez az egyéni nyugdíjszámla, és lesz-e jóváírás vagy nem? Mit akarhatnak ezzel? Vagy egyszerűen csak elrontottak valamit?

Kórozs Lajos: - Két irányból hadd közelítsem meg a dolgot. Az egyik az, hogy volt 2010. december 6-án egy a kötelező magánnyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat az országgyűlésben, ezt Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János terjesztette be, és szó szerint ebben – most ki is jegyzeteltem magamnak tegnapelőtt – az van benne, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíjpénztári tagoknak. Ezzel kampányolt többek között a Fidesz annak idején, illetve egy fenyegetéssel, amely arról szólt, ez már Matolcsy György úr szájából hangzott el, hogy akik nem lépnek át az állami nyugdíjrendszerbe, azok elveszítik a jogosultságukat az állami nyugdíjra.

– Ez az utóbbi volt az, ami nyilvánvalóan hatott, mert nagyon kevesen merték megkockáztatni, hogy ne kapjanak állami nyugdíjat.

– Így van. Tehát nem az országgyűlési határozat volt itt az érdekes, de hát mint kordokumentum, ez az egész érdekes. Én körülbelül jó egy évvel ezelőtt, amikor felröppent, hogy lesz egyéni számla, mondtam, hogy az rendben van, hogy lesz egyéni számla, hiszen a múlt évre kellett véglegesíteni az átutalásokat a magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe, és mivel a magánnyugdíjpénztáraknál szakszerű hónapra lebontott egyéni számlavezetés történt, tehát ugye mindig amikor a járulékot fizeti a munkavállaló, az – a NAV-on keresztül, régebben az APEH-on keresztül – megérkezett ahhoz a pénztárhoz, amelyik pénztár vezette az adott személynek vagy kliensnek a magánnyugdíjpénztári megtakarítását, az ugye tagdíjjá alakult át, mert ő részese volt annak a gazdasági szervezetnek, és felhatalmazta az intézményt arra, hogy fektessék be az ő pénzét, amelyet befektetés után később reálhozamként könyveltek le. Tehát gyakorlatilag ott volt egy valóságos egyéni számla és hónapról hónapra követni lehetett.

– Igen. Vagy államkötvénybe fektették vagy részvényeket vettek rajta, és ezért ez valamennyit kamatozott. Reálértékben pedig ezt a hozamot végül, akik visszaléptek az állami rendszerbe, fel is vehették.

– Így van. Tehát itt arról van szó, hogy akkor megvoltak ezek az intézményesített formák. Na most itt a múlt héten az egészségügyi törvénybe beillesztettek – nem is tudom mit keres itt – néhány mondatot, amely tévedés ne essék, nem arról szólt, hogy legyen egyéni számla és azon az egyéni számlán egyáltalán mit vezetnek és mit írnak jóvá, hanem gyakorlatilag ezt az egészet, mintha nyoma sem lenne, el akarták tüntetni úgy, hogy vasárnap Varga Mihály miniszter úr azt mondta, hogy lesz egyéni számla, de majd 2014. január elsejétől és nulla forinttal fog indulni. Itt azért álljunk meg egy pillanatra. Mert ezzel Varga Mihály úr azt mondja, hogy az a tizenkét év magánnyugdíjpénztári lehetőség mintha nem is lett volna, magyarul ezzel a mondattal elismerték, hogy ők ezt az egészet le akarják írni. Tehát mintha nem is lett volna.

– Tehát ennek van alapja, van realitása, hiszen ha visszalépett a döntő többség az állami nyugdíjrendszerbe, és megkapja majd az állami nyugdíjat, mint a többiek, akkor erre a befizetett összegre már keresztet vethet, akár van egyéni számlája, akár nincs. Nem?

– Igen, de az ígérvény az volt, hogy az állami rendszerben is lesz egyéni számla.

– Az más kérdés.

– És azon jóvá fogják írni. És emlékeztetni szeretném a rádió hallgatóit, még ilyen ígérvények is voltak, hogy örökölhetők lesznek ezek az összegek, amelyeket átvisznek. Emlékeznek rá? Örökölhető.

– Ami ugye csak a magánnyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozott. De azzal hitegették az embereket, hogy na majd ebben a visszalépős rendszerben is meg lehet ezt az öröklést tartani.

– Így van. És ebben az egészben az az érdekes, hogy hétfőre, mivel nagy volt az elemi felháborodás, kiállították Rogán Antal frakcióvezető urat egy ilyen doorstep sajtótájékoztatóra, és ott a Rogán úr azt mondta, hogy mégis lesz egyéni számla. Csak itt megint álljunk meg egy perc erejéig. A jelenlegi állami nyugdíjrendszer szolidaritási elven működő felosztó-kirovó rendszer. Amiről ők most beszélnek, hogy egyéni számlán gyűjtik majd a befizetéseket elvileg, mert egyébként nem tudják megmondani, hogy mi lesz majd ezen az egyéni számlán, az egy másik nyugdíjrendszer. De ez a magyar társadalommal nincs megbeszélve.

– Igen. Mert az egyéni számlának akkor volna ténylegesen értelme, ha valaki nyilvántarthatná, meg az állam is, hogy én befizettem az elvégzett munkám után negyven valahány éven keresztül összesen nem tudom én 18 millió 656 ezer forintot járulékban, és akkor ennek alapján kapom majd a nyugdíjat utána. Akkor van az egyéni számlának értelme. Ha viszont nem ennek alapján fizetik ki a nyugdíjamat, hanem ez a bizonyos felosztó-kirovó rendszer érvényesül, és a majdani dolgozók fogják, akik akkor munkában lesznek, a későbbi nyugdíjasoknak fizetni a nyugdíjukat, abból lesz meg, és azt az illetők, a nyugdíjasok fizetéséből, illetve letöltött éveiből számítják ki, nem pedig az egyéni számlák alapján, akkor ennek az egyéni számlának tulajdonképpen az égvilágon semmi értelme nincsen.

– Pontosan, jól látja. Tehát most tételezzük fel, hogy nyilvántartják a külön is bevallott, tehát nem a befizetett, a bevallott nyugdíjjárulékot. Akkor csak azt kérdezem, hogy ezt mire fogják használni. Mert hogy semmire nem lehet használni.

– Na ez az. Ezt szeretném Öntől megtudni, mi a fenének van ez az egész. Mi volt ezzel a cél?

– Azért nem lehet semmire sem használni, mert önmagában semmit nem mond. Ott a nyugdíj alapjául szolgáló kereset, mert ebből számítják ki a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetet, és ennek a nettósított havi átlagkeresetnek annyi százaléka lesz a nyugdíj, amennyit az aktuális nyugdíjskála mutat. Függően attól, hogy hány évi szolgálati időt szerzett az illető. De hangsúlyozom, ez egy másik rendszer. Tehát itt arról van szó, hogy semmire nem lehet használni, mert ez önmagában nem magyaráz semmit. Hiszen a nyugdíj alapjául szolgáló kereset, mert ebből számítják ki a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkeresetet, és ennek a nettósított havi átlagkeresetnek annyi százaléka lesz a nyugdíj, amennyit éppen a nyugdíjskála mutat, függően attól, hogy abban az évben az illető hány év szolgálati időt szerzett magának.

– Na de akkor mi lehet emögött? Milyen fajta számítás? Kit akarnak megvezetni vagy megnyerni és mivel?

– Én nem tudom, össze-vissza beszélnek. Egyet biztosan tudok.

– De valami politikai haszonszerzés kell hogy legyen mögötte. Valamit remélnek ettől az egyéni számlától. A közönséggel valószínűleg el akarnak hitetni valamit, hogy számukra ez ezért és ezért lehet jó, és ez majd jól jön a választáson. De nem értem, egyelőre nem látom. Önök látják?

– Nézze Bolgár úr. Amit elköltöttek, azt nem lehet jóváírni. Tehát én ma kérdéseket intéztem Selmeczi Gabriellához. Többek között azt, hogy mondják meg, hol van a pénz, mert úgy tudjuk, hogy ez a pénz el van költve. Most ha valami el van költve, azt nem lehet jóváírni.

– Így van. Ma láttam egy grafikont, a 3 ezer milliárdból 1300 valamennyit adósságcsökkentésre költöttek, nota bene az adósság a GDP-hez viszonyítva lényegében nem csökkent vagy csak minimálisan, utána a többit különböző költségvetési lyukakra tömködték be, maradt 300 milliárd a 3 ezerből.

– Na de hát akkor ez egy nagyon egyszerű a számítási matek. Hát ha volt 3 ezer milliárd forint, és volt 3 millió ember, aki ezt félrerakta tíz-tizenkét éven keresztül, akkor átlagosan fejenként egymillió forintot vettek el az emberektől. Egymillió forintot fejenként átlagosan.

– És nem tudni, hogy honnan lesz meg ez a pénz…

– És nem tudni, hogy mire költötték.

– …amikor majd nyugdíjba kell menniük.

– Így van, mert egyszer nagyon fog hiányozni ez a pénz. Hamarosan nagyon-nagyon fog hiányozni ez a pénz. Erre adjon választ az Orbán-kormány.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!