rss      tw      fb
Keres

A palackőr



Egy szennyes lelkű társaság elhatározta, hogy az emberi történelem abszolút mélypontját jelentő gyalázat egyik legrettenetesebb hívószavával szervez félre nem érthető célzatú motoros túrát. Ráadásul nem akármikor, és nem akárhol. Az életnek a gonosszal szembeni győzelmét hirdető emlék- és reménymenet napján, az öldöklés angyala által okozott, máig kínzó traumák leküzdését segíteni hivatott liturgiai alkalommal, és annak a helynek az érintésével, ahol a felszabadulásig a gázkamrák mintegy félszázezer potenciális áldozata rettegett az életéért.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság a rendezvényt engedélyezte. Sőt, a jogszabályok alapos mérlegelésével rendőri felvezetést is kínált hozzá.

Amikor a MAZSIHISZ országos riasztást jelentő kiáltványa vasárnap délután megjelent, Rogán Antal, a Fidesz antifasiszta haknizásra kiszemelt zsebibabája, aki miután nem tudhatta, hogy mi is a pártnak a konkrét ügyet érintő utasítása, úgy nyilatkozott (zárójelbe téve Kossuth téri gondolatait), hogy „mélységesen elítéli”, „ízléstelennek” és provokatívnak tartja a tervbe vett rendezvényt. Mintha csak egy úrnapi körmenet környékén tervezett topleszes tangabemutatóról értesült volna!

A botrány mindenestre eszkalálódott. Nemcsak a civilszféra régióiban (soha ennyi tiltakozást jelző Facebook-hírt nem kaptam), de az ún. nagypolitikában is. Steiner Pál szocialista képviselő például interpellációt jelentett be a Kéthetes Nemzeti Rendcsinálóhoz, amelyre, az ügy rendkívüli jelentőségére tekintettel, maga Őboldogsága, az egyesek által időközben a humanista és antifasiszta küzdelem éllovasává avatott Miniszterelnök válaszolt. Szavaiból először is kiderült, hogy (Rogán kezdeti aggodalmát fokozva) a mostani és ahhoz hasonló provokatív kísérleteket nem csak „ízléstelennek” tarja, de az emberi méltóságot sértőnek, sőt mélyen bántónak, valamint az alkotmány szellemével is ellentétesnek ítéli. Sőt, valamely édes emlékére gondolva, és lévén szó az Élet Menetéről, azt is megtudhattuk tőle, hogy „az élet föltétlen tiszteletének” eszméje az a pont, ahol a „magyarországi zsidók" és a „magyarországi magunkfajra kereszténydemokraták” szép egységben lehetnek egymással, és amely mentén a jövő építésének közös alapját is meg tudják találni. Amikor pedig már-már egy francia típusú nemzeti antifasiszta egységfront reménye kezdte volna melengetni lelkünket, tehát éppen arra gondoltunk volna, hogy a zsidók védelmének Nemzeti Bud Spencere megkérdezi az ő Steiner barátját (talán a jó Prágára is gondolva), hogy akkor hol is találkozunk 21-én a Dohány utca környékén, az omnipotens váratlan bejelentéssel élt: megerősítve a Baráth képviselő által gerjesztett tiszaeszlározás alkalmával tett hűbérúri fogadalmát, jelezte, mintegy folytatásaként a Steiner képviselővel immár hagyománnyá vált parlamenti bájolgásaiknak is, hogy aggodalomra semmi ok, hiszen (a NER-jogállam természetének ismeretében) máris utasította a belügyminisztert (aki ez alkalommal megjelenni sem mert a Tiszteltben), hogy akadályozza meg a motorozást. (Viszonválaszában Steiner képviselő szinte könnyes hálával fogadta a hűbérúr nagyvonalúságát, és ismételten felajánlotta a náci-fasiszta szellemvilággal szemben a –vele és pártjával közös – küzdelemre való készségét.)

Itt tartunk tehát. Steiner képviselőnél, Rogán frakcióvezetőnél és a Palackőrnél, a magyar demokrácia és jogállam e három férfiú egymásban nyugalmat talált boldogságánál.

Kerényi kultúrpolitikus mindenesetre nyugodtan ékesítheti a nemzeti irodalmi kánont volt náci csendőrök művészetével. Balog és Navracsics miniszterek meg a köztársasági elnök úr, és persze maga a kormányfő is higgadtan terjeszthet elő kitüntetésre cégérés újnácikat, Szálasi-rajongókat, rasszistákat, cigánygyűlölőket, homofóbokat, irredentákat, ilyeneket futtató-kitartó pénzeszsákokat, akik aztán a legmagasabb szintről jövően a legmegbecsültebbeket illető reprezentativitással locsolgatják-ültetgetik majd a szép új NER-világ szellemi virágait. Pintér bajtárs viszont, a havas utak harcaiban minap külön is szívközelbe került humanista, az erőtér nyugalmára tekintettel legközelebb más útvonalat ajánljon a turul vér friss erőtől duzzadó motoros virgoncainak. Ha netalán mégis baj lenne, Steiner képviselő úgyis fog jelezni, és Rogán frakcióvezető számára is van mindig egy kis beszéd a talonban. A néhány felettébb rakoncátlankodót pedig maga a NER-vezér tömi majd vissza a palackba.

Ja, a cigányok nyafogására pedig ott van a kitűnő Balog miniszter, a nagy lelkigondozó, aki előbb kitünteti az egyik antiszemita-cigányozó félnótást, majd vissza is rimánkodja tőle a díjat (igaz, a többi hasonlót azért csak kitünteti), sőt, pár perc múlva, mint a rasszizmus világnapja alkalmával, máris kijelenti, hogy „a magyar kormány tiltakozik, ha az emberi méltóság sérül”, a roma világnapon pedig rendeztet olyan csinnadrattát, hogy gyanta hegedű nélkül nem marad.

(Majsai Tamás)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!