rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. július 22.

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere


Bolgár György: - Ön hány éve is polgármester?

Gegesy Ferenc: - Kereken húsz éve.

- Most pedig egy különleges kihívás előtt áll. Megjelent egy civil kezdeményezés – aláírásgyűjtéssel együtt - arról, hogy Tarlós Istvánnal szemben induljon egy olyan független főpolgármester-jelölt az őszi önkormányzati választásokon, akinek van esélye arra, hogy a középtől balra álló szavazókat maga mögé állítsa. Ez egy pártfüggetlen jelölt lenne, tehát nem MSZP-s, nem LMP-s és nem egyéb, hanem egy civil jelölt, akinek azonban vannak eredményei. Ön ezek szerint már húsz éve polgármester, független is a pártoktól, mert korábban ugyan SZDSZ-es volt, de a pártból évekkel ezelőtt kilépett, ezért Önre gondoltak. Szóval itt a műsorban is többen felvetették az Ön nevét érdekes módon, de azóta már kezdeményezés is van. Mennyire érte ez Önt váratlanul?

- Nem ért teljesen váratlanul, mert ezekről a betelefonálós dolgokról édesanyám tudósított. Aztán tegnap a feleségem mutatott egy honlapot, ahol ilyen góltotó jelleggel lehetett szavazni, hogy ki lenne jó főpolgármesternek. Vágó István, Kuncze Gábor, Magyar György, meg még pár ember és az én nevem szerepelt a választható emberek között. Ezeken jót derültem, de jól is esett természetesen.

- Mára azon derült, hogy így keresnek főpolgármestert, ugye?

- Igen. A mai esemény azért mellbevágott. Két órával ezelőtt olvastam a felhívást és végignéztem az ajánlókat is, és azóta már egy kicsit rendezni tudtam a gondolataimat. Elsősorban azt tudom mondani, hogy ez egy nagy megtiszteltetés, hiszen az aláírókat végignézve személyesen szinte senkit nem ismerek vagy nagyon keveset közülük, vagy fordítva, ők nem nagyon ismernek.

- Tehát nem a barátai voltak azok, akik az Ön nevét bedobták.

- Nem. Amennyire gondolom vagy sejtem, nem is ferencvárosi lakosok. Tehát ők kívülről nézik az én húszéves tevékenységemet, és azt gondolják, hogy én erre a feladatra is jó lennék. Ez mindenképpen nagyon jól esik, és köszönöm is nekik.

- Ez a dolog pozitív része, de azért a sóhajából úgy érzem, hogy van valamilyen negatív része is.

- Semmilyen negatív része nincs, hiszen ez egy nagyon jóleső elismerés. Azonban még nem tudom, hogy mi következik ebből. Tehát őszintén szólva nem érzem ennek a dolognak a realitását.

- Mit nem érez benne reálisnak? Az Ön nevét Budapesten azért viszonylag sokan ismerik. Ön országgyűlési képviselő is volt és tényleg a város egyik legstabilabb polgármestere. Ráadásul szerepelt is a hírekben, amikor gyakran elég éles vitája volt a kerületi MSZP-sekkel is, aztán saját pártjával az SZDSZ-szel is. Szóval, ha van valamiféle nimbusza ebben a városban - Ferencvároson és annak fejlődésén kívül, amit ráadásul sokan láthatnak a saját szemükkel meg érezhetnek is, ha ott laknak - akkor az, hogy Ön igazán megtartotta politikai függetlenségét akár pártokkal szemben is. Szóval mivel ez így van, akkor azért nem biztos, hogy olyan reménytelen a dolog, mint amilyennek elsőre talán tűnik.

- A pártokhoz való viszonyt még ki is tudom egészíteni néhány dologgal. Például szerintem még ma is szerepel az LMP honlapján egy engem támadó nyilatkozat, amely a közelmúltban született, vagy mondhatnám az MSZP-vel lezajlott háborút. A Fidesszel ugyan nincs háború, de azért már tudom, hogy indítanak ellenem jelöltet.

- Mármint a kerületben indítanak valakit Önnel szemben.

- Igen, természetesen a kerületben, hiszen eddig erről volt csak szó. Amikor én két évvel ezelőtt kiléptem a saját pártomból, az SZDSZ-ből, akkor abból egyértelműen le lehetett vonni a konzekvenciákat az előző tizennyolc év alapján. Egyébként ebből a cselekedetből jó néhány dolog következett. Az elsődleges, amit rögtön megtettem, hogy akkor ki kell lépni a parlamentből is. Tetszik, nem tetszik, ezt nem lehet megkerülni. Emellett az én polgármesterségem is megkérdőjeleződött, akár a 2010-ig terjedő időszakban is, de ezen már túl vagyok.

- Sikerült konszolidálnia a helyzetét a kerületben.

- Igen. Már nem volt olyan egyhangú vagy egyértelmű a támogatás, és voltak szerintem nagyon nem jó döntései a képviselőtestületnek, de alapvetően sikerült továbbvinni a dolgokat. Én most, 2010-ben, a néhány évvel ezelőtt alakult Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület jelöltjeként indulok el ősszel, és remélem, hogy a húszévi ferencvárosi tevékenységem alapján a ferencvárosiak megválasztanak polgármesternek.

- De úgy gondolja, hogy ugyanezt nem remélheti az egész fővárostól?

- Nem. Az egy dolog, hogy Ferencvároson kívül is találkozom engem ismerő emberekkel. Sőt, amikor az ominózus parlamentből való kilépésem megtörtént, az ország különböző tájain botlottam olyan emberekbe, akik felismertek és gratuláltak. Azonban ez egyrészt két éve volt, másrészt azért az egy nagyon konkrét lépés volt. Most pedig, ki ismer Ferencvároson kívül engem? Tudom, hogy ötvennyolc ember mindenképpen ismeretlenül is ismer, hiszen ők támogatnak, amit még egyszer nagyon köszönök.

- De mi történik, ha az ötvennyolcból pár napon belül ötszáznyolcvan lesz, esetleg egy-két héten belül ötezer-nyolcszáz? Sőt, gondoljunk merészet és nagyot, tegyük fel, hogy az MSZP meg az akár az LMP is - bár eddig semmilyen megegyezési készséget nem mutattak -, amelyek Budapesten még viszonylag erős, nem jobboldali pártok, azt mondják, hogy hajlandó vagyok a másikkal egyeztetni, mert Gegesy Ferenc számomra is elfogadható jelölt, úgyhogy tárgyaljunk vele, és ha meg tudunk állapodni, akkor sorakozzunk fel mögéje. Tehát mit szólna Ön, ha a két párt megegyezne abban, hogy nem indít saját pártjelöltet, hanem Önt indítja civil jelöltként?

- Van egy olyan mondás, hogy a folyón akkor kell átkelni, amikor odaértünk. Emellett azért az előzményeket figyelembe kell venni, hiszen az LMP egyelőre engem a saját honlapján lévő közleménnyel támad, és az elmúlt időszakban az MSZP is többször támadott.

- Akkor ezek szerint mind a két párt egyetért az Ön elutasításával.

- Igen.

- Ez is valami.

- Igen. Én tényleg örülök és jólesik ez az egész, főleg, hogy ez nem egy embernek jutott eszébe, hanem több helyről hallottam. Ez azt bizonyítja, hogy ismerik a Ferencvárosi tevékenységemet, és sokan ítélik jónak. Szóval ez nagyon jó érzés, de hogy ez elegendő-e ismertségben vagy pláne szimpátiában egy főpolgármester-választás megnyeréséhez, azt nem tudom.

- Két hónap alatt még sokkal jobban meg lehet Önt ismertetni. A kérdés talán nem is csak az, hogy ez a két párt hajlandó volna-e Ön mögé állni. És még csak nem is annyira az, hogy Ön hajlandó volna-e elgondolkodni azon, hogy vállalja-e. Alapvetően szerintem az a fő kérdés - bár lehet, hogy naiv vagyok -, hogy Önnek volnának-e olyan egész várost érintő elképzelései, határozott tervei, amelyek szembesíthetőek Tarlós Istvánéival, és kiderül-e ezekből, hogy Gegesy Ferenc egy másképp működő, másként gondolkodó és másképp vezetett Budapestet látna jónak, mint Tarlós István. És ez a Budapest még attól is különbözne, amilyen Demszky Gábor idején volt. Tehát az a kérdésem, hogy vannak-e ilyen elképzelései a főváros egészéről?

- Én általában nem valaki - legyen az Tarlós úr vagy Demszky úr - ellenében szoktam elmondani, hogy mit gondolok. Hanem én azon szoktam elgondolkozni, hogy tudok-e az adott témáról mástól függetlenül mondani valamit. Visszatérve arra, hogy lennének-e Budapestről elképzeléseim. Én kerek húsz évvel ezelőtt Ferencváros polgármestere lettem. Akkor ez, egy kicsit tömörítve meg sarkítva, gyakorlatilag úgy történt, hogy felhívott egy addig számomra ismeretlen ember, és megkérdezte tőlem, hogy nem szeretnék-e Ferencváros polgármestere lenni. Én kértem harminc perc gondolkodási időt, és húsz perc után azt válaszoltam, hogy igazából csak két dolgot nem tudok pontosan, hogy mi egy polgármester feladata és hogy egészen pontosan Ferencvárosra mi jellemző - persze ez azért tényleg sarkított megfogalmazás -, de próbáljuk meg. Eltelt húsz év és azóta persze sokkal több rálátásom van Budapest egészére vagy a polgármesteri, a főpolgármesteri tevékenység egészére, úgyhogy természetesen lennének elképzeléseim. Azonban szerintem nem ez a kérdés, mert nem tartom reálisnak, hogy odáig hogy eljussak.

- A politikai helyzet miatt vagy a pártok álláspontja miatt, vagy miért nem tartja reálisnak?

- Mert a politika iránt érdeklődő embereknek egy része feltehetően támogatna engem, egy másik része feltehetően nem támogatna engem, de azt nem lehet megjósolni, hogy a politika iránt nem nagyon érdeklődő emberek óriási többsége mit tenne. Azonban a politika iránt nem érdeklődő emberek többsége elsősorban párt szerint szavaz. Emellett persze vannak teljesen ad hoc szavazók is, akik az alapján döntenek, amit éppen tegnap hallottak a szomszédtól. Ezt nem leértékelésként vagy lebecsülésként mondom, ez csak azt jelenti, hogy ennyire tartja ezt fontosnak. Teszem azt, ha esik az eső akkor így szavazok, ha nem akkor úgy.

- Nagyon reálisan gondolkodik, de hátha még a realitások is változnak a következő napokban, hetekben. Hátha valóban kialakul egy olyan civil mozgalom, amelyet a politika és a média sem fog megkerülni. Lehet, hogy két hét múlva már úgy áll a helyzet, hogy mindenki Gegesy Ferenccel akar interjút készíteni, és arról kérdezik, hogy hogyan képzeli el Budapest jövőjét.

- Egy nyári uborkaszezonban nem igazán elképzelhető, hogy mindenki velem szeretne interjút készíteni. Én ezt két évvel ezelőtt átéltem, amikor egy önmagában nem nagy jelentőségű lépést tettem, de szokatlan, érdekes voltam és akkor egyik tévéből mentem a másikba. Tehát én ezt a szituációt ismerem, és tulajdonképpen meg kell mondanom, hogy élveztem is.

- De ez még mindig kevés, ugye?

- Igen.

- Én azért kíváncsi vagyok, hogy mi történik a következő két hétben. Most mindenesetre egy kicsit több ideje lesz, mint húsz perc. Szóval hátha változnak a dolgok.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái