rss      tw      fb
Keres

Élet menete - Balatoni Mónika: az emlékezés nemcsak kötelesség, hanem esély is

MTI 2013. április 8., hétfő 17:21

Az emlékezés nemcsak kötelesség, hanem esély is arra, hogy az emberi élet soha többé ne kerülhessen önmagukat feljebbvalónak hirdető csoportok vagy egyének célpontjává - hangsúlyozta Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Auschwitzban az Élet menete megemlékezésen.

A lengyelországi emlékprogramon idén kétszáz magyar fiatal - többségében diák - vett részt. A küldöttséget kísérő Balatoni Mónika a magyar barakk előtti megemlékezésen hangsúlyozta, embereket vallásuk vagy származásuk miatt soha többé nem érhet olyan megaláztatás, mint ami az Auschwitz-Birkeanau táborban történt. "Falai közt a múlt (...) azzal a véghetetlen súllyal és igénytelenséggel van jelen már, ami a valóság mindenkori legbensőbb sajátja, s attól, hogy lezárult, csak még valódibb, még érvényesebb" - idézte Pilinszky Jánost.

Az államtitkár arra figyelmeztette a megemlékezésen részt vevő magyar fiatalokat, hogy ők azok, akik "továbbviszik", ami a múltban itt történt, és ők tehetik időtállóbbá az "emlékezés köveit".

Balatoni Mónika a helyszínről az MTI-nek adott telefonos interjúban elmondta: több ezer, kék kabátot viselő emlékező vett részt az Élet menetén, különböző nemzetek a világ minden tájáról az országukat jelző táblák mögött. Auschwitzban délelőtt minden nemzet külön-külön bensőséges hangulatú megemlékezést tartott. Ezt követően a résztvevők gyalog tették meg az utat Birkenauba, ahol a központi - nemzetközi - emlékünnepséget tartják. A kék kabátoknak, illetve a kék-fehér izraeli zászlók tömegének köszönhetően a menet vízfolyamra emlékeztetve tette meg a 3,5 kilométert. Birkenauba érkezve a menetelők kis fatáblácskákat kaptak, amelyre nevet, idézetet, üzenetet írhattak fel, majd a táborba vezető sínpálya körül elhelyezett kövek közé szúrhatták, mintegy üzenetként az utókornak.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Élet menetén zömében fiatalok vettek részt, hiszen az emlékprogram egyben oktatási program: a fiatalok "élő történelemórán" élhetik át, mi történt a holokauszt idején.