rss      tw      fb
Keres

Rogán: jóváírják az egyéni számlán a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

MTI 2013. április 8., hétfő 17:21

Még az idén jóváírják az állami nyugdíjrendszerben elinduló egyéni számlákon a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetéseket - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, az Országgyűlés a nap folyamán dönt az egyéni számlák elindításáról az állami nyugdíjrendszerben. A politikus ezt nevezte az első lépésnek, vagyis hogy a 2013. január 1-je utáni befizetések alapján működni fog az egyéni folyószámlák rendszere az állami nyugdíjbiztosításon belül.

Rogán Antal ugyanakkor hangsúlyozta: egy adategyeztetést követően legkésőbb az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az államnak visszautalt befizetéseket is. Adategyeztetésre egyrészt azért van szükség - magyarázta -, mert nem mindenkinél egyértelműek a 2013 előtt keletkezett adatok, másrészt nem mindenki lépett be a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, így az ő esetüket is rendezni kell, mert őket sem érheti kár.

Ha mindez meglesz, el kell dönteni, hogy az egyéni számlán szereplő befizetéseket milyen formában veszik majd figyelembe a nyugdíj számításakor, azaz "dönteni kell a jövő nyugdíjrendszerének az alapjairól" - ismertette az átalakítás harmadik lépését a frakcióvezető, aki azt nem tudta megmondani, hogy ez megtörténik-e még a mostani parlamenti ciklusban.

Az ellenzéki bírálatok közül Rogán Antal különösen furcsának nevezte Bajnai Gordon volt miniszterelnök kritikáját, aki "nem gondoskodott arról, hogy azok az emberek, akik visszakerültek a társadalombiztosítási rendszerbe, és korábban magán-nyugdíjpénztári tagok voltak, azoknak a megtakarításait a nyugdíjukban bármilyen formában jóváírják".

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában arról beszélt, egyelőre még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, ugyanakkor a nyugdíjrendszerben olyan változások történtek, amelyek nem teszik indokolttá a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírását. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre azt mondta: nem látta a nyilatkozatot, és nem ismeri a kontextust sem. Rogán Antal jelezte ugyanakkor, hogy sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is lefolytatta a szükséges egyeztetéseket.