rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 4. rész (azonnali kérdések)

MTI 2013. április 8., hétfő 17:19

Több azonnali kérdést is kapott hétfőn a miniszterelnök az Országgyűlésben. Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. Szó volt még az azonnali kérdések között az államháztartási hiányról, a Magyary egyszerűsítési programról és a közbiztonság helyzetéről is.

Több azonnali kérdést is kapott hétfőn a miniszterelnök. Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A szocialista Steiner Pál ezt megelőzően azt mondta: az Adj gázt! című motoros felvonulásról, hogy "a vállaltan antiszemita szerveződés" arra készül, hogy otromba módon provokálja, és így meggyalázza az emlékezést.

Szekeres Imre, az MSZP képviselője az azonnali kérdések órájában az ár- és belvízi helyzetről szólt. A miniszterelnök erre válaszolva részletesen beszámolt az ár- és belvízi védekezés adatairól.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt hangsúlyozta: pártja azt szeretné, legyen nyilvános az országgyűlési képviselők és a kormánytagok állampolgársága, hogy fény derüljön esetleges kettős vagy többes állampolgárságukra. Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: "semmi akadályát nem látom annak, hogy ilyen, teljesen nyilvánvaló és közérdekű adatok a nyilvánosság számára elérhetők legyenek".

A szintén jobbikos Balczó Zoltán arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy felkészült-e a kormány az Európai Unió esetleges szétesésére? Orbán Viktor válaszában leszögezte: Magyarország erősebb, határozottabb, függetlenebb, így minden helyzetre jobban fel van készülve, mint korábban, legyen az árvíz, pénzügyi válság vagy európai válság.

Fidesz: minek köszönhető a kedvező tavalyi 2 százalékos hiány?

Puskás Imre (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly az államháztartási hiány a nemzeti össztermék (GDP) mindössze 2 százalékát tette ki. Mint mondta, ez az érték a szocialista kormányok alatt soha nem volt ilyen alacsony, annak ellenére, hogy akkoriban kedvezőbb volt a nemzetközi környezet, Európa 2-3 százalékos gazdasági növekedést ért el.

Arra várt választ: minek köszönhető a tavalyi kedvező adat?

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt felelte: a 2 százalékos hiány európai összehasonlításban is igen kedvező, hiszen a huszonhét tagállamból mindössze tizenkettő tudta 3 százalék alatt tartani a mutatót.

Hangsúlyozta: az alacsony adat hozzájárul az adósságráta csökkenő pályán tartásához.

KDNP: hogy áll a Magyary egyszerűsítési program?

Tarnai Richárd kereszténydemokrata politikus az ügyintézési határidők lerövidüléséről és a bürokrácia csökkentéséről szólt. Az állampolgárok pozitív reakcióra hivatkozott, majd azt kérdezte, hogy áll a Magyary egyszerűsítési program, milyen eredmények vannak eddig, milyen további lépések várhatók.

Rétvári Bence a közigazgatási tárca államtitkára kiemelte: azt tűzték ki célul, hogy idén április 30-ig az adminisztrációs terheket negyedével csökkentik. Ezek a módosítások meg is történtek - rögzítette, hozzátéve: 15 ügycsoportot érintenek az intézkedések. Igyekeztek az időt, a beadandó iratok, mellékletek számát is csökkenteni, az átláthatóságot növelni, és elektronizálttá tenni az ügyintézést.

Az államtitkár jelezte még: év végéig 29-ről 300-ra nő a kormányablakok száma, az elintézhető ügyek száma 62-ról pedig 2500-ra bővül.

Fidesz: javuló közbiztonsági helyzet

Ágh Péter arról beszélt, hogy az előző kormányok alatt a közbiztonság elfogadhatatlan állapotba került, aminek fő oka a rendőrségnél a drasztikus létszámhiány, és aminek következtében a törvénytisztelő állampolgárok bizalma elveszett, hogy biztonságos jogállamban élnek. Ma már erőteljesebb rendőri jelenlét van országszerte - fejtette ki a kormánypárti politikus, hozzátéve: az államnak védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia.

Az új rendőrőrsök megnyitása, és a 3500 új rendőr szolgálatba helyezése jelentősen javított a helyzeten - mutatott rá.

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában kifejtette: a körzeti megbízotti státuszok számát megemelték 3361-re, ezenkívül 2010 óta 12 új rendőrőrsöt adtak át, növelték a közterületi rendőri jelenlétet, előtérbe helyezték a vidéki lovas szolgálatokat, bevezették a kerékpáros szolgálatot is. 2012-ben 26 százalékkal csökkent a regisztrált emberölések száma, a vagyon elleni bűncselekmény számában 27 százalékos a csökkenés van, a rablások száma 21,1 százalékkal kevesebb.

Jó úton haladnak, ugyanakkor további lépésekre lesz még szükség - jelezte az államtitkár, aki megemlítette a polgárőrség közelmúltban indított mintaprogramját is.