rss      tw      fb
Keres

Az Argonauta akció


Április 4-én írta alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Irakli Alaszania védelmi miniszter a hazánk és Grúzia közti katonai együttműködési szerződést. Ennek keretében minden évben katonai együttműködési tervet dolgoznak ki és hajtanak végre. Tartanak fegyverzet- és légtérellenőrzést, valamint közös hadgyakorlatokat.

Hende Csaba honvédelmi miniszternek különös érzéke van a vitézi szimbólumokhoz. Ő vezette be a díszkardot a katonai eskütételnél, amelyet a szöveg drámai pontján, az „életem árán is megvédem” szavaknál rántottak ki hüvelyéből. A kardforgatásban gyakorlatlan kezek csak ügyetlenkedtek, csoda, hogy meg nem szúrták egymást.

Másik nagy ötlete a miniszternek a várpalotai hagyományőrző huszárok kitüntetése volt. Ők indultak lóháton Észak-Európába, hogy, mint a miniszter mondta, „öregbítsék hírünket a világban”. Az öregbítéssel nem is volt gond, Svédországban letartóztatták őket állatkínzás miatt. Addig nem is térhettek haza, amíg a svéd vendéglátók a csontsoványra fogyott, elkínzott állatokat fel nem táplálták az útra.

Most egy antik monda ihlette meg invenciózus miniszterünket. Mint hajdan Jázon az argonauták élén – Kolhiszba kíván menni. Az aranygyapjú földje – a mai Grúzia – csodálatos vidék, évente többször terem a narancs és a gránátalma, hegyeiben húzódik az ősi grúz hadiút. De messze van, az argonauták ezért is közelítették meg tengeri úton. A tenger most is ott van, csak a magyar honvédeknek lenne kicsit nehézkes fedélzetre szállniuk. Marad a légi közlekedés. Melynek állapotáról a nagy hóhelyzetben derült ki egy és más. Például az, hogy a hadsereg kilenc (!) katonai helikoptere közül egy sem rendelkezik „üzemidővel”, azaz nem szállhat fel alapos javítás és ellenőrzés nélkül.

Pedig nekünk most éppen a levegőben kéne példát mutatnunk, mivel a magyar hadsereg többek között azt is vállalta, segít Grúziának abban, hogy katonai repülőtereit a NATO-előírásoknak megfelelően alakítsa át.

A honvédelmi miniszter képzeletének szárnyalását azonban nem fékezi semmi. Bejelentette: jövőre Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal kötnek hasonló szerződést. Megnéztem a térképen: azok még messzebb vannak.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!