rss      tw      fb
Keres

Utcanévmágia
A szimbolikus politika kalandjátszóterét nyitotta meg a 2013. január 1-jétől érvényes 2012. CLXVII. törvény, amely a „XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról” rendelkezik.  Tökéletesen egyetértek Gerő Andrással abban, hogy ez a törvény, bár „antikommunistának szánták, valójában csak primitív”.

Főleg a KDNP-s Stágel Bence és társai jeleskednek abban, hogy megtalálják azokat a személyeket, akik az önkényuralmi rendszerek „megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltöttek be”. A lista még mindig hosszú, bár a Lenin út, Kun Béla vagy Szamuely utca átnevezése már az 1990-es évek elején megtörtént. Most az önkényuralmakhoz csak szimbolikusan köthető személyek köztéri eltüntetése zajlik. Stágel Bence és társai a kommunista fenevad legyőzéseként értelmezik, hogy Pécsett Wass Albert nevét kapta meg a korábbi Marx Károly utca. Alig hiszem, hogy ennek a hőstettnek a végrehajtói többet tudnak Marxról annál, hogy ő írta az 1848. február 15-én nyilvánosságra hozott Kommunista kiáltványt. Számos helyen köztéri emlékeztetőket kapott Tormay Cécile és Nyirő József is. Műveiket ajánlott olvasmányként beemelték az iskolai tanyanyagba.

Kövér László Nyirő újratemetési kísérletekor azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy adják gyermekeik kezébe az író regényeit. Nyilván nem tartja a „XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető”-nek azt a Nyirőt, akinek a nyilatkozatát Radnóti Miklós idézi egy 1941. november 5-i naplóbejegyzésében: „A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békéért, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak, és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!” (Radnóti Miklós, Napló. Budapest: Magvető, 1989,  179.)

Más baj is van ezekkel az elnevezésekkel. Amikor a gyömrői Szabadság (?) parkot Horthy-parkká nevezték át, nem volt világos, kit is szántak névadónak. Mivel az új elnevezés csak a családnevet tartalmazza, utalhat ez Horthy Miklósra, de Horthy Istvánra, vagy akár az egész családra is.

Stágelék listáján megszüntetendőként szerepeltek a Gagarin utcák is. Nem látom be, hogy Jurij Gararin, a világ első űrhajósa milyen tette alapján minősül a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartójának. Valódi teljesítménye alapján választották a(z élenjáró) szovjet tudomány szimbolikus figurájává. A Gagarin utcanév egyébként nem referál egyértelműen az ő személyére. Volt ugyanis egy ilyen nevű hercegi család is, említi őket Tolsztoj is a Háború és békében. (Jurij Gagarin nem ebből a családból származott.)

Gondolhatja komolyan bárki is, hogy a magyar embereket 2013 hideg tavaszán legjobban a Marx- és a Gagarin-utcatáblák zavarják? És hogy leverésük és helyettük hazafias lektűrszerzők névtáblái sok szavazatot hoznak majd 2014 tavaszán a kormánypártoknak?Huszár Ágnes nyelvész

Írásai a Galamusban


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!