rss      tw      fb
Keres

Egy mondat


Így szól: „Eleget tesznek Lendvai elvárásának – igazoltatás a Jobbik felvonulásán.”

A mondat a HírTv honlapján jelent meg vasárnap este, egyébként a Független Hírügynökség híre felett díszeleg, címként. A hír olyan, mint minden szabályos hír, tényszerű összefoglalása annak, hogy a Jobbik vasárnapi Horthy-rendezvényén a rendőrök nem engedték az ezerfős menettel együttvonulni a „nagyjából ötszáz” gárdaegyenruhást. Körbevették, igazoltatták őket, majd 14 embert előállítottak, részben egyesülési joggal való visszaélés, részben egyéb szabálysértések miatt.


Budapest, 2009. november 22. Bodrog László, a Nemzeti Őrsereg főkapitánya beszédet
mond a Szent Gellért téren, a Jobbik Magyarországért Mozgalom lovas felvonulásán,
amelyet Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulója alkalmából rendeztek.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A cím viszont értelmezi a hírt, megmondja az olvasónak, milyen szemüvegen keresztül olvassa mindazt, ami alább következik. Bevett gyakorlat a magyar sajtóban, és sajnos nemcsak a jobboldaliban (az értelmező, sőt az írás, interjú, hír tartalmát irányzatosan meghamisító címadásban tapasztalatom szerint a Hírszerző jár élen. Az egyik emlékezetes példa rá a Vámosi-Nagy Szabolccsal június 9-én megjelent interjú, amelynek ezt a címet adták: „Vámosi-Nagy: Bajnaiék úgy viselkednek, mint Gyurcsány a bukása előtti napokban”. Holott az APEH korábbi elnökhelyettese csak arról értekezett, leíró jelleggel, milyen politikai kényszerek határolják be egy kormányfő – Gyurcsány – és egy pénzügyminiszter – Oszkó – lépéseit).

A cím üzenetét nem érdemes hosszan fejtegetni, mert világos. Azt mondja vele a Fidesz-tévé honlapja, amit Morvai Krisztina és a Jobbik sulykol naponta, a kormány parancsára „szemkilövő” rendőrségről. Amit a Kossuth tériek mondtak és a kurucinfó mond azóta is a rendőrállamról (lásd még: ávósok). Amit a Magyar Nemzet publicistái rendőrdiktatúraként, hajtóvadászatként érzékelnek. Amit Edelény akkor még nem elhíresült polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője mondott idén februárban Miskolcon, a rendőrkapitány támogatására szervezett, amúgy erősen szélsőjobbosra sikeredett nagygyűlésen (1). Vagy amit a Kereszténydemokrata Internacionálé 2003. júniusi, lisszaboni határozata tartalmaz, amelyet Orbán Viktor nyomására és az ő hamis információi alapján adtak ki Magyarországról (2).

Jelen esetben azt állítja ez a mondat, hogy a rendőrség nem az alkotmányos alapelveknek, a törvényeknek, a bírósági ítéletnek, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően jár el, amikor egy szélsőjobboldali párt törvényesen feloszlatott félkatonai, fajgyűlölő, másokat félelemben tartó szervezetét nem engedi szabadon lófrálni, gyakorlatozni, vonulni, tagtoborozni. Nem, a rendőrség a kommunista (értsd: diktatúrában nevelkedett, a diktatúra módszereit ismerő, a diktatúra újbóli bevezetésén ügyködő) MSZP-s vezető politikai elvárásainak engedelmeskedik. Az állítást nem kell tudatosan továbbgondolni, automatikusan felidézi mindazt, amit a Fideszre és a HírTv-re szakosodott állampolgár fejében évek kemény munkájával elültettek: hogy annak, amit a kommunisták mondanak és tesznek, mindig az ellenkezője igaz. Értsd: minden hithű jobboldali magyarnak a Jobbik és a gárdisták mellett kell állást foglalnia.

Ami a legérdekesebb, hogy ettől nem lesz tudathasadásos a szóban forgó magyar, amikor felidézi magában Orbán tervezett módszerét, hogy ugyanis úgy jár majd el a Gárdával, ahogy Horthy a nyilasokkal: ad nekik két pofont, és hazazavarja őket. Ahogy a H1N1 vakcina, úgy a Magyar Gárda megítélése is Fidesz-szabadalom a mai magyar jobboldalon.

(1) „Nem tűrhetjük, hogy a Draskovics-félék miatt félelemben kelljen élnünk. Mert a gyökerei ennek a problémának, kedves barátaim, a Draskovics és a Kuncze féléknél leledzenek. Azoknál, akik …meg merik azt tenni ma… hogy utasítják a független magyar bíróságot arra, hogy a gárda feloszlatására irányuló tárgyalást melyik napra tűzze ki. Ugyanez a Draskovics tette azt a nyilatkozatot az európai uniós hitel kapcsán, hogy fedezetként a még meglévő teljes nemzeti vagyont felajánlotta [óriási felháborodott hangzavar, füttykoncert, kórusban: hazaárulók]. Beleértve ebbe, kedves barátaim, a parlament épületét és a szent koronát is [fütty, nem hagyjuk] […] Draskovics az az ember, természetesen a miniszterelnökkel a háta mögött és a szocialista képviselők támogatását és szavazatait élvezve, akinek jóvoltából a mai naptól érvényben van az a törvény, miszerint ha valaki rendezvényen tojással vagy papírgalacsinnal dobál öt, ha pedig valaki a testi sértés előkészülete bűntettet követi el, két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.”

(2) Lisszabon, 2003. június 11. (MTI) - A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) a következő határozatot fogadta el Lisszabonban a magyarországi polgári és politikai szabadságjogok helyzetéről:

„Magyarországon a szocialista-liberális kormány hatalomra kerülése óta a következő jelenségek terjedtek el:
– pártpolitikai befolyás a rendőrségre,
– politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások,
– állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása,
– ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából,
– ’felségsértésszerű’ bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt,
– a polgári sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása, valamint állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak, amely amúgy is domináns,
– a szabad véleménynyilvánítás adminisztratív és jogi korlátozása.”