rss      tw      fb
Keres

Romániában júliustól 9 százalékra csökken a kenyér áfája

MTI 2013. március 31., vasárnap 19:46

Romániában július elsejétől 9 százalékra csökken a kenyér áfája: erről már megszületett a politikai döntés a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL) - jelentette be Daniel Chitoiu román pénzügyminiszter vasárnap.

Az USL kormányprogramjába is belefoglalta azt, hogy a mezőgazdasági termékek áfáját az általános 24 százalékról 9 százalékra csökkenti, ezt azonban az ország nemzetközi hitelezői ellenezték. A bukaresti kormány ezért kísérleti jelleggel, az idei második félévben kizárólag a kenyér előállítási láncára vezeti be a csökkentett adókulcsot.

Az RTV hírtelevízió vasárnapi műsorában a tárcavezetőt a pénzügyminisztérium egy belső elemzésével szembesítették, amely szerint a kenyér áfájának tervezett csökkentése idén 635 millió lejes (42,5 milliárd forintnak megfelelő) többlethiányt okoz a költségvetésben, ami a GDP 0,1 százalékának felel meg. Erre a felvetésre reagálva szögezte le Chitoiu, hogy a kenyér áfájának csökkentése az USL-ben eldöntött tény.

Egy héttel korábban Victor Ponta miniszterelnök 250 millió lejes hiányt említett, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az áfa-csökkenés valójában visszaszorítja az adócsalást és így a kiesés jóval kisebb lesz.

"Fél évre lecsökkentjük az áfát a kenyér teljes előállítási láncára és meglátjuk, hogy a mi elméletünk igazolódik-e be, azaz a kisebb áfa több adóbevételt hoz-e, vagy a Nemzetközi Valutaalapnak lesz igaza és ezzel újabb lyukat idézünk elő a költségvetésben" - magyarázta Victor Ponta kormányfő, hozzátéve: a kenyér áfa-csökkentésének sikerén múlik az, hogy kiterjesztik-e a differenciált áfát más mezőgazdasági termékekre is Romániában.