rss      tw      fb
Keres

Az észak-koreai vezető az atomarzenál gyarapítását ígéri

MTI 2013. március 31., vasárnap 19:20

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az ország atomarzenáljának "minőségi és mennyiségi" gyarapítását és újabb műholdfelbocsátásokat ígért a Koreai Munkáspárt központi bizottsága vasárnapi plenáris ülésén.

"A nukleáris fegyveres erők a nemzet életét jelentik, és mindaddig nem szabad megválni tőlük, amíg az imperialisták és az atomfenyegetés léteznek a Földön" - jelentette ki a KCNA hivatalos hírügynökség közlése szerint Kim egy nappal a phenjani parlament tervezett ülése előtt, és egy nappal azután, hogy Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben.

Kim hozzátette, hogy az ország az atomarzenál fejlesztésével párhuzamosan erőfeszítéseket tesz a gazdaság fellendítésére. Megismételte a lakossághoz intézett azon felhívását, miszerint fejleszteni kell a mezőgazdaságot és a könnyűipart, és Észak-Koreának "gazdasági hatalommá" kell válnia, jobb életszínvonalat kell elérnie.

A párt központi bizottsága 2010 szeptembere óta most tartott először plenáris ülést. Hétfőn a parlament, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülést tart, amelynek feltehetőleg köze van egy évfordulóhoz: április 11-én lesz egy éve, hogy Kim Dzsong Un a párt első titkára lett.

A munkáspárt lapja, a Rodong Szinmun vasárnap közölte, hogy háború esetén a Japánban lévő amerikai katonai támaszpontokat is célba veszik. A lap három ilyet említett: az Aomori prefektúrában lévő miszavai, a Kanagava prefektúrában lévő jokoszukai és az Okinava szigetén lévőt.

A japán kormány szóvivője erre reagálva azt mondta: Észak-Korea agresszív provokációja megbocsáthatatlan. A kormány az Egyesült Államokkal, Dél-Koreával, Kínával és Oroszországgal együttműködve feszülten figyeli a helyzet alakulását - tette hozzá, utalva arra a négy országra, amely Japánnal együtt tárgyalásokat folytatott Észak-Koreával atomprogramja leszereléséről.

Észak-Korea az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat március 10-i kezdete óta már többször megfenyegette rakétacsapással Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, és egy ízben a japáni amerikai támaszpontokat is célpontként nevezte meg.