rss      tw      fb
Keres

A görögök többsége továbbra is európárti

MTI 2013. március 31., vasárnap 17:37

Görögországban a felnőtt lakosság kétharmada támogatja az euróövezetben maradást a nemzeti valuta felélesztése helyett, az évek óta szigorodó állami takarékosság ellenére, amely az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőprogramjának egyik feltétele.

Vasárnap két közvélemény-kutatás jelent meg a görög sajtóban, mindkettő az utóbbi napokban készült, amikor a ciprusi mentőprogram összeállítása emlékeztette a görögöket a tulajdon sorsukra: ők 2010. május óta vannak az EU és az IMF pénzügyi lélegeztető gépén.

Az egyik felmérés szerint, amelyet a Marc társaság készített, a megkérdezetteknek a 63,5 százaléka ragaszkodott az euróövezethez, 29,8 százaléka örülne a görög drachma újjászületésének, 6,7 százalék pedig nem tudta, mit feleljen.

Az MRB Hellas készítette másik felmérés szerint a megkérdezetteknek a 20,4 százaléka felelt igennel arra a kérdésre, hogy az ország "maradjon-e az euróövezetben, és hajtsa-e végre az EU-val és az IMF-fel egyeztetett reformtervet, mert más megoldás nincs", további 58,3 százalékuk pedig úgy vélte, hogy az ország "maradjon az euróövezetben, de a mostanitól eltérő gazdaságpolitikával, ami megvalósítható". Ebben a felmérésben 16,5 százaléknyian mondták, hogy Görögországnak el kell hagynia az euróövezetet, és 4,8 százalék volt a tanácstalanok aránya.