rss      tw      fb
Keres

Mali - Közelharc iszlamisták és a hadsereg katonái között Timbuktuban

MTI 2013. március 31., vasárnap 17:16

Egy pokolgépes merényletet követően hosszan tartó közelharc alakult ki vasárnapra iszlamista lázadók és a mali hadsereg katonái között az afrikai ország északnyugati részén fekvő Timbuktuban - közölték mali katonai források.

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő észak-afrikai szervezet, az AQMI egyik tagja öngyilkos pokolgépes merényletet hajtott végre a mali hadsereg timbuktui táboránál, majd ezután több társa beszivárgott a táborba. Közelharc alakult ki ott a mali katonákkal, valamint iszlamisták később állítólag megtámadtak egy szállodát is a városban. A harcokban - amelyek még vasárnap déltájban is tartottak - eddig meghalt két támadó, valamint megsebesült három mali katona.

Az év elején kezdődött francia katonai beavatkozás hatására az iszlamisták Mali északi feléből kiszorultak az algériai határhoz közeli hegyekbe, de onnan kiindulva már többször megtámadták a hadsereg táborait, részben öngyilkos merényletekkel.

A timbuktui civil hatóság egyik tagja szerint a mostani öngyilkos merénylet után egy francia harci gép támadta az iszlamisták autóit a város környékén.