rss      tw      fb
Keres

Kövér: Stumpf „parttalan” jogászkodásáról és a székházfoglaló fiatalok elleni feljelentésről
A parlament elnöke interjút adott a Heti Válasznak a Fidesz 25. születésnapja alkalmából. Az MTI szemlézte. Kövér László szerint:

– Stumpf Istvánt* ugyan a Fidesz jelölte alkotmánybírónak, de soha nem volt a párt tagja, és jól meglennének „az általa képviselt önhatalmú és parttalan jogászkodás nélkül”.

– „Egy demokráciában egyetlen alkotmányozó hatalom létezik: a nép, amely a választásokon mandátumot nyert képviselőin keresztül, a rögzített eljárási szabályok alkalmazásával gyakorolja ezt a jogát”. Stumpf elképzelése, hogy az Alkotmánybíróság akár az alkotmányt is vizsgálhatná, „az alkotmányos jogállam és a demokrácia halálát jelentené”.

– „Ki is a demokrata? Én, aki szerint a nép szabad döntésén múlik az ország iránya, aztán négy év múlva lehet korrigálni, vagy az, aki a nép iránti bizalmatlanságában egy szűk grémiumtól várja, hogy a csillagok állásából, belekből és madárcsontokból olvassa ki, alkotmányosságisten mit üzen a földi halandóknak?”

– A Fidesz-székház udvarára behatoló tüntetők szüleire tett kijelentéséről**: „igazságtalan és megalapozatlan volt”, amit mondott, hiszen valóban nem tudja, kik a felmenői a demonstrálóknak. Mégis óriási a különbség az egykori fideszesek és a mai tüntetők között. Akik ma a „röghöz kötés” ellen tiltakoznak, „átgondolni sem képesek, mi ellen menetelnek, nemhogy olyan morális alapról tennék ezt, mint mi annak idején”.

– Ezek a fiatalok beleszülettek egy működő demokráciába, amelyért annak idején tenni is kellett. A tüntetőknek azokkal kellene megvitatniuk a demokráciaproblémát, akik mögöttük állnak. „Ez ugyanaz a levitézlett társaság, amely SZDSZ-nek és MSZP-nek nevezve magát többször is tönkretette az országot. Ha vérségi kapcsolat nincs is, a szellemi-politikai rokonság egyértelműnek tűnik.”

– A Fidesz tagjai már a 80-as évek eleje óta készülődtek a társadalmi szerepvállalásra. „Tudtuk: ha már nemzedékünknek ahhoz a nyolc százalékához tartozunk, amely lehetőséget kapott, hogy a felsőoktatáson át az elit részévé váljon, az felelősséget jelent. Eszünkbe nem jutott, hogy el kellene mennünk innen, pedig akkor diktatúra volt.”


* Lásd szerdai összeállításunkat: Alkotmánybíróság – Újabb döntés; Stumpf bíróról

** Kövér házelnök március 17-én a köztelevízióban tette közzé ez irányú nézeteit. Azt mondta: A Fidesz-székház előtti tüntetésen elhangzott kritikákkal szemben nem felejtette el fiatalkori önmagát, amikor a most tüntető fiatal baloldaliak „apukái” ellen követelt demokráciát, azzal az igen nagy különbséggel, hogy akkor kommunista diktatúra volt, most pedig demokrácia van. Abban az időben sokuknak jogosan kellett félniük a rendőrségtől, míg a mostani tüntetők ellen akkor sem léptek fel, amikor törvénysértő módon betörték a Fidesz-székház ablakát. Arról, hogy a tüntetőket feljelentették, nem kérték ki a véleményét, de maga is ezt követelte volna, ha nem teszik meg. „Azt a precedenst nem szabad megengedni senkinek, hogy úgy érezze, büntetlenül megsértheti a törvényt.” „Nem lehet büntetlenül megsérteni a törvényt, ezt azoknak a fiataloknak is tudniuk kell, akik székházat foglalnak, hidakat torlaszolnak el, hiába 18–19 éves, és nem tudja felmérni esetleg a cselekedete súlyát. Majd felméri, ha megkapja róla a büntetésről szóló csekket.”
Így adódott, hogy a rendőrség ma „csoportosan elkövetett garázdaság bűntette” miatt nyomoz „a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt”. (Büntetési tétele: nem csekk, hanem három évig terjedő szabadságvesztés.)

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!