rss      tw      fb
Keres

Civil kezdeményezés Gegesy Ferenc főpolgármester-jelöltségéért

MTI 2010. július 22., csütörtök 14:18

Eddig csaknem ötvenen csatlakoztak ahhoz a civil kezdeményezéshez, amelynek az a célja, hogy Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester főpolgármester-jelölt legyen.

Az aláírók között van mások mellett Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, Dornbach Alajos jogász és Heller Ágnes filozófus. A magukat összefoglaló néven "budapesti polgároknak" nevező kezdeményezők úgy fogalmaznak, ők pártpolitikától független főpolgármestert akarnak, és Gegesy Ferenc Ferencváros polgármestereként már bebizonyította: "fontosabb neki a helyben élők érdeke, mint a pártakarat".

Az aláírók remélik, hogy a polgármester elfogadja a kezdeményezést és vállalja a jelöltséget. Ezen felül pedig "a két demokratikus pártot" arra kérik, hogy Gegesy Ferencet, "a mindkettőjüktől egyenlő távolságra lévő jelöltet" támogassák. Szerintük ugyanis a két párt jelöltjeinek nincs, míg a ferencvárosi polgármesternek van esélye arra, hogy megválasszák - olvasható az interneten szerda hajnalban közzétett kezdeményezésben.

Külföldről nézve is "a demokrácia szégyene" lenne, ha az ország legfőbb közéleti méltóságai "mind egyazon autokratikus pártszövetséghez tartoznának" - írták. Hozzátették: a főváros "az utolsó bástya, amely még megtartható annak érdekében, hogy ne egyeduralmi demokráciában éljünk".

Mécs Imre - SZDSZ-es, majd MSZP-s volt országgyűlési képviselő - csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy feleségével együtt csatlakozott a Gegesy Ferenc jelölését támogatók közé, mivel szerintük ő "kézenfekvő választás", jelentősen kiemelkedik a jelenlegi főpolgármester-jelöltek közül, tevékenysége nyomán "Ferencváros kivirágzott". Ha Gegesy Ferenc azt folytatja fővárosi dimenzióban, amit a IX. kerületben véghez vitt, akkor nagyon jól járnak a budapestiek - fogalmazott Mécs Imre.

Gegesy Ferenc 1990 óta vezeti a IX. kerületet. A jelenleg független polgármester 2008 szeptemberében lépett ki az SZDSZ frakcióból, mivel nem értett egyet pártja politikájával.

***

Itt csatlakozhat!