rss      tw      fb
Keres

Rezsicsökkentés - Egyeztetést sürget a kormányzattal az Elmű-Émász

MTI 2013. március 25., hétfő 15:41

A lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetést tart szükségesnek a kormányzattal az Elmű-Émász - mondta Marie-Theres Thiell, a vállalatcsoport igazgatóságának elnöke a társaság hétfői sajtóbeszélgetésén, Budapesten.

Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra - mondta az igazgatóság elnöke, azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.

Marie-Theres Thiell elmondta: az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így a 2013-ban csoportszinten sem várnak nyereséget.

A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban az igazgatóság elnöke úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást - tette hozzá.

A társaságcsoport tavalyi eredményeit ismertetve Bernhard Lüschper, a vállalatcsoport igazgatóságának tagja elmondta: az Elmű adózott eredménye összességében 8,3 milliárd forint volt tavaly, a 2011-es 11,4 milliárd után. Az Émász 4,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2012-ben, míg az előző évben 6,6 milliárd forintot.

Az Elműnél a 2011-es évhez hasonlóan 10,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, az Émásznál pedig 4,2 milliárdot.

Bernhard Lüschper kiemelte azt is: tavaly az Elmű-Émász társaságcsoport 32 milliárd forintot költött beruházásokra, 22 milliárdot bérekre és 69 milliárdot adókra. Emellett 64 milliárd forint ment döntően magyar alvállalkozói megbízásokra, ebből 25 milliárd volt a beruházás.

Az idei évre a magyar számviteli törvény szerint nulla közeli korrigált éves eredményt várnak. A tervezett költségcsökkentésről Bernhard Lüschper közölte: körülbelül az eddigi felére csökken a beruházásokra szánt összeg. A törvény által kötelezően előírt fejlesztéseket elvégzik, azok a beruházások maradnak el, amelyek javítanák az áramellátás színvonalát.

Az energiaköltségek a magyar átlagjövedelmekhez képest magasak, az uniós tagországok átlagánál viszont alacsonyabbak a tarifák - emelte ki a Marie-Theres Thiell. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáról több javaslatot is kidolgoztak, de ezekről szándékaik ellenére nem tudtak egyeztetni a döntéshozókkal.

Az igazgatóság elnöke elmondta azt is: a német RWE és az EnBW 1995-ben kormányzati hívásra jött és tett ajánlatot a magyarországi áramszolgáltató cégekre. Az első években nem, vagy csak nagyon alacsony osztalékot fizettek ki. Az energiaszolgáltatás hosszú távú befektetés, 30-40 év a rendes megtérülési idő - fogalmazott.