rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. július 20.

Bolgár György kérdései a 2010. július 20-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy példátlanul kemény nyugati bírálatokat kap sorozatban az Orbán kormány amiatt, hogy – a Magyarország iránti külföldi bizalmat veszélyeztetve – egyelőre nem volt hajlandó kompromisszumos megállapodást kötni a Valutaalappal és az Európai Unióval. A brit Financial Times szerint Orbán Viktor akár mesterhármast is lőhet öngólokból. A német DPA hírügynökség pedig azt írja, hogy Magyarország veszélyes játékot űz a Valutaalappal és az Európai Unióval, de csak vesztesen kerülhet ki belőle. Az euró továbbra is 290 forint körül jár, de egyes nyugati elemzők szerint lehet ez még sokkal rosszabb is. Vajon mit és miért kockáztat Orbán? A legtekintélyesebb francia lap a Le Monde szerint Orbánt figyelmeztetni kell arra, hogy Magyarország egy olyan klubnak a tagja, amelynek követelményei vannak. Hogyan figyelmeztetik?

Ezzel kapcsolatos témánk, hogy a Fidesz azzal vádolta a szocialistákat, hogy a bankok és az IMF mellé álltak a magyar emberekkel szemben. Lázár János frakcióvezető a parlamentben azt mondta, hogy az MSZP a nemzeti érdekekkel szembefordulva a nyomásgyakorlókhoz csatlakozott, és gyengíti a magyar gazdaság helyzetét. Most akkor mitől és kitől rendült meg a forint tessék mondani?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy akár Havas Henrik is lehetne alkotmánybíró az LMP-s Schiffer András szerint, azon az alapon ahogy Stumpf Istvánt jelölte a Fidesz. Az ismert politikusnak és politológusnak van ugyan jogi diplomája, de nincs húszéves szakmai gyakorlata. Márpedig ez törvényi követelmény. Tesznek rá?

Mi a véleményük továbbá arról hogy holnapután minden bizonnyal olyan elnöke lesz az országgyűlésnek Kövér László személyében, aki vissza sem köszön az MSZP elnökének. Erről Mesterházy Attila beszélt. De vajon elképzelhető-e ez egy normális polgári demokratikus parlamentben?

És végül beszéljük meg, hogy életük végéig tartó kedvezményeket kíván adni a Fidesz többség a volt köztársasági elnököknek, ha legalább két évet töltenek el funkciójukban. Jár nekik kétfős titkárság és örökös autó használat is. Kárpótlás Sólyom Lászlónak? Vagy esetleg valami más van mögötte?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!