rss      tw      fb
Keres

Egy részeg magyar hazafi AmerikábanMint ismert, őrizetbe vették az egyesült államokbeli Duluth-ban Hetényi Zoltánt, a magyar jégkorong-válogatott és az Orlando Solar Bears kapusát. Hetényi azért tartózkodott a Georgia állambeli városban, mert csapatával, az Orlando Polar Bearsszel meccse volt a helyi Gwinnett Gladiators ellen. A vád: Hetényi még vasárnap hajnalban, egy helyi bárban fogdosott egy pincérnőt, illetve Amerika-ellenes és rasszista megjegyzéseket tett. Az Index megszerezte Hetényi Zoltán letartóztatási jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy egy részeg – azaz kontrollvesztett, ezért őszinte – magyar manapság mire érzi felhatalmazva magát, és mi tör elő belőle, ha mások kétségbe vonják a jogát ahhoz, hogy azt tegye, amit legbelső énje és részben "hagyományos", részben újsütetű kultúrája diktál.

Az Indexben közzétett jegyzőkönyv szerint
A Gwinnet County-i rendőrkapitányság jelentése szerint a magyar hokikapus, Hetényi Zoltán részeg volt, amikor vasárnap hajnalban letartóztatták egy duluthi bárban, majd a rendőrautóban őrjöngött.

Tiltakozása ellenére fogdosta a pincérnőt
A rendőrjárőr hajnal két óra után pár perccel érkezett a Satellite sugárúton található Arena Tavernhoz, ahol az erősen ittas Hetényit ekkor már a földre teperte a szórakozóhely személyzete. A rendőrség kikérdezte azt a pincérnőt, akit a magyar hokikapus többször is fogdosott.
A nő elmondta, hogy Hetényi előbb kétszer a fenekét, majd harmadszor, két kézzel a mellét markolta meg. A pincérnő ezután kiabálni kezdett a férfival, és azt mondta neki, hogy hagyja el a helyet, majd szólt a szórakozóhely alkalmazottainak.

Gyűlöli az amerikaiakat és a niggereket
A személyzet rángatta ki a parkolóba Hetényit, aki közben össze is verekedett a férfiakkal, és azt ordibálta, „gyűlölöm az amerikaiakat és a niggereket”. A nő az intézkedő rendőrnek azt mondta, szexuális zaklatás miatt feljelentést akar tenni.

Dührohamot kapott, köpködött
Hetényit ezután megbilincselték, és a rendőrautó hátsó ülésére ültették, ahol dührohamot kapott. A jelentés szerint köpködni kezdett, és lefejelte az ablakot.

Lekurvázta a rendőr anyját, és öntudatos állampolgárként közölte, hogy a rendőr az ő adójából él
A hokis az út alatt sem tudott megnyugodni, a rendőr anyját kurvának nevezte, és azt is a szemére vetette, hogy az ő adójából él.

A niggerek meglopják az embereket
Pár perccel később ismét ordibálni kezdett, és azt kérdezte a rendőrtől, miért nem a niggereket tartóztatja le helyette, akik tíz dollárral meglopják az embereket.

Az amerikai rendőr egy darab szar, szemben vele, aki magyar ember
Végül azt mondta a rendőrnek, „egy darab szar vagy, én meg egy magyar ember”. A jelentés azt is megjegyzi, külön cellába kellett zárni a férfit a viselkedése miatt. Hetényi a saját címét sem tudta megmondani, és nem volt Amerikában érvényes jogosítványa.

***

Hetényi Zoltán állítja: „Nem követtem el, amivel vádolnak”, ma már azt reméli, hogy megbocsátanak neki, és „végtelenül sajnálja”, hogy felelőtlenül viselkedett, szégyent hozott magára, a csapatára és legfőképp a hazájára. Egyben abban reménykedik, hogy viselkedésével, valamint játékával – nyilván a magyar válogatottban – jóvá tudja tenni ezt a hibát, és megbocsátanak neki.

Lehet, hogy  megbocsátanak neki, hiszen Kovács Csaba, az Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke kedden az MTI-nek azt mondta, hisz Hetényi ártatlanságában (azaz akkor is tisztára fogják mosni, ha elkövette, amit elkövetett), és bízik benne, hogy mielőbb megoldódik az ügy.

Ez nem változtat azon, hogy Gwinnet County rendőrkapitányságának jegyzőkönyve tragikus látlelet arról, mi van manapság egy részeg, majd dühös magyar fejében arról, hogy ki is ő: mindenki más egy darab szar, szemben vele, aki magyar ember.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!