rss      tw      fb
Keres

Hoffmann: a nyáron megszülethet az ágazati kollektív szerződés

MTI 2013. március 20., szerda 16:56

Jó esély van arra, hogy a nyár folyamán megszülessen az ágazati kollektív szerződés - mondta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár, miután öt érdekvédelmi pedagógusszervezettel tárgyalt szerdán a fővárosban.

Az ágazati kollektív szerződés ügyében kérték a szakszervezetek javaslatait, és jó esély van arra, hogy ezeket áprilisban megkapják, és a nyáron meg tudják kötni a megállapodást - fejtette ki a köznevelési államtitkár. Megjegyezte: ismeretei szerint ilyen jellegű dokumentum szakszervezetek és ágazatok között más területen nem született, és nagy reményeket fűznek hozzá.

Hoffmann Rózsa kitért a heti 32 óra kötött munkaidő kérdésére is, mint mondta, ezt az időt pedagógiai munkával kell eltölteniük a pedagógusoknak, és abba sok minden besorolható, még az órára való készülés is. Az a fő cél, hogy minél több időt a gyerekekkel töltsenek el a pedagógusok, mert erre van szüksége a társadalomnak - mutatott rá.

Kérdésre válaszolva a köznevelési államtitkár azt mondta, nem tud előre megjelölni olyan témát, amelyről a tárgyalásokon nem tudnak majd megállapodni, hiszen az a cél, hogy egyezségre jussanak. Ahhoz ugyanakkor ragaszkodnak, hogy a megállapodásban rögzített alapelvek ne sérüljenek - jelezte.

Közölte: működik az állami fenntartásba vételt áttekintő monitoringbizottság is, az eddigi tapasztalatokat a jövő hétre összegyűjtik. Szólt még arról, hogy nagyon sok jó javaslat érkezett a szakszervezetektől, ezeket be tudták építeni a készülő jogszabályokba.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI kérdésére azt mondta: április 30-ig elkészül a foglalkoztatással összefüggő kormányrendelet, amely tartalmazza majd a pedagógusok munkaidejére, minősítési rendszerére vonatkozó szabályozást. Azt is javasolták a szerdai találkozón, hogy a költségvetési vagy a köznevelési törvényben jelenjen meg a finanszírozott álláshelyek kiszámításának módja - fűzte hozzá.

Jelezte: a hosszú távú tervezhetőséget és a pedagógusok biztonságát az szolgálja, ha a köznevelési törvényben jelenik meg ennek metódusa.

Hangsúlyozta, hogy azokban a kérdésekben, amelyekben megegyeztek, folyik a szakmai munka a szakszervezetek és az államtitkárság szakértői között.

Megerősítette, hogy a kollektív szerződés első, nyers változatát a szakszervezetek készítik majd el, és hozzátette: eddig ennek megkötését az tette lehetetlenné, hogy 2600 intézményfenntartó önkormányzat volt.