rss      tw      fb
Keres

Jobbik: a stratégia cégek visszavétele mellet azok fenntartása is nemzetgazdasági érdek

MTI 2013. március 20., szerda 12:02

A Jobbik szerint nem elég állami kézbe visszavásárolni a stratégiailag fontos vállalatokat, hanem azok fenntarthatóságáról és ciklusokon átnyúló finanszírozhatóságáról is gondoskodnia kellene a kormányzatnak - jelentette ki az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Volner János kiemelte: bár fontos a stratégiai vállalatok közösségi tulajdonba való visszavétele, de erre a "megfelelő körültekintéssel és reális áron" kerülhet csak sor. Példaként az E.ON földgázcégeinek visszavásárlását hozta fel, ahol a Jobbik szerint "40-300 millió euró helyett 895 millió eurót" fizetett a magyar állam.

Az ellenzéki politikus szerint a víz, a csatorna, a gáz, a villany, a hulladékkezelés és szállítás azok a területek, ahol olyan piaci szabályozást kellene teremteni, amely beszűkíti a cégek profitját és mozgásterét, azonban nem elég ezeknek a cégeknek a visszavétele, hanem a fenntartás, sőt a fejlesztés is fontos.

Volner János szintén példaként említette a "kvázi fiskális gazdasági tevékenységet folytató közösségi tulajdonban levő vállalatokat, mint a MÁV és a BKV", amelyek "gyakran lepusztulnak", mivel a kormányok a saját ciklusaikban még az amortizáció kompenzálásához szükséges összeget sem biztosítják ezen vállalatoknak.

A Jobbik szerint ugyanakkor például a közbeszerzések egységesítésével akkora mennyiségű megrendelést lehetne elérni, amely több ágazatban is gazdaságilag megalapozhatná a szükséges ipari kapacitások hazai kiépítését. A párt szerint a keleti nyitásban érintett országokban technológiai partnereket lehetne találni, vegyesvállalatokat kellene alapítani. Ezeken keresztül az érintett állami vállalatok fenntartásában egyre nagyobb lehetne a hazai beszállítói hányad, amely így egyre több új munkahelyet teremtene - tette hozzá.