rss      tw      fb
Keres

Figaro: Orbán kitüntet – és hallgat
A Le Figaro című francia konzervatív lapban jelent meg Arielle Thedrel írása: Orbán Viktor kitüntetett figyelmet fordít a szélsőjobbra. A magyar miniszterelnök nem fél, hogy kompromittálódik, amikor több szélsőjobboldali személyt is kitüntet.

A gazdasági válság és a társadalmi frusztráció, amelyek kivált, nem várt szerencse a szélsőségeseknek. Ausztriában, Finnországban, Svédországban, Dániában, Svájcban, Belgiumban, Görögországban, Olaszországban vagy Franciaországban virágzik a populizmus. A kis Magyarország kevésbé ellenálló nacionalista démonaival szemben, mint mások. Miniszterelnöke, a konzervatív Orbán Viktor március 15-én, a nemzeti ünnepen több kitüntetést is odaítélt a legvitatottabb személyiségeknek.

Szaniszló Ferenc például az Echo TV újságírója. Szaniszló, aki közel áll Orbán pártjához, a Fideszhez, és Táncsics-díjat kapott, antiszemita és cigányellenes kirohanásairól ismert. 2011-ben azért büntette meg a médiahatóság, mert a romákat „majmokhoz” hasonlította. Tiltakozásul tucatnyi újságíró nyomban vissza is adta a korábban kapott Táncsics-díját.

A magyar kormányfő egy régészt is kitüntetett, Balay Kornélt, aki szintén rasszista téziseiről ismert. Bakay azzal vétette észre magát, hogy megvádolta a zsidókat, ők szervezték a középkori rabszolgakereskedelmet. Végül Petrás János, a híres rockénekes arany Lovagkeresztet kapott. Petrás nem titkolja rokonszenvét a szélsőjobboldali Jobbik iránt. Korábban részt vett a Magyar Gárda menetében – egy ma már betiltott paramilitáris szervezetről van szó –, és hangosan arról álmodik, hogy visszaállítsák az első világháború előtti Nagy-Magyarországot.


Az ország második politikai ereje

Orbán Viktor, aki a nyolcvanas évek végén a kommunizmus bátor ellenfele volt, átállt, és a keményvonalas szuverenizmus bajnoka lett: folyamatosan zavarba hozza európai partnereit, akik képtelenek megfékezni az „aggasztónak” minősített tekintélyelvű elhajlást. A magyar miniszterelnök nem szélsőséges. Ám egy évvel a parlamenti választások előtt nem habozik, ha kompromittálódnia kell azért, hogy visszahódítsa azt a terepet, amelyet a pártja  elveszített a Jobbikkal szemben. A magyar szélsőjobboldalnak, amely nem vacakol, kedvező a széljárás. Egy februári közvéleménykutatás szerint a várható szavazatok 19 százalékával a második legnagyobb politikai erő a Fidesz mögött (41 százalék). Orbán még azt sem tartotta fontosnak, hogy elítélje egyik közeli barátját, a publicista Bayer Zsoltot, amikor az egy éjszakai mulatóban történt gyilkos incidens után olyan kártékony állatoknak minősítette a romákat, akiket ki kell irtani. De azon sem akadt fenn, amikor Wass Albertet, a magyar nacionalizmus dalnokát, valamint két másik antiszemita szerzőt, így Nyirő Józsefet, a nácibarát párt tagját bevették az iskolai programokba.

A duplafenekű magyar miniszterelnök csúszós talajon halad előre. A hallgatásai – megannyi időzített bomba. Egy év múlva felrobbanhatnak az európai választásokon. Egy februárban közölt közvéleménykutatás szerint ugyanis a magyarok kétharmada szeretné „felülvizsgálni” az európai uniós tagságot.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!