rss      tw      fb
Keres

A kitüntetés-ügyek fejleményei: Independent, izraeli nagykövet




Bejárta a világsajtót, hogy Balog EMMI-miniszter szélsőjobboldali prominenseket tüntetett ki a magyar polgári forradalom évfordulóján, március 15-én. Az alábbiakban a brit The Independent beszámolóját, illetve a budapesti izraeli nagykövet, Ilan Mor közleményét olvashatják. (Lásd még a Der Standard ma közölt írásának vonatkozó részét.)

1. Independent: A magyar kormány hírhedt antiszemitát tüntetett ki

A The Independent című brit lap A magyar kormány Táncsics újságírói díjjal tünteti ki Szaniszló Ferenc hírhedt antiszemitát címmel közölte Tony Paterson írását (amelyet Orbán Viktor baljóslatú fotójával illusztrált).

Magyarország jobboldali kormánya szenvedélyes bírálattal került szembe, mert a legmagasabb állami újságírói kitüntetést adományozta egy televíziós műsorvezetőnek, aki arról híresült el, hogy zsidó összeesküvés-elméleteket terjeszt és az ország romáit emberszabású majmoknak nevezi.

Budapesti sajtójelentések szerint Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök kormánya Magyarország idei Táncsics-díját – az ország legmagasabb újságírói kitüntetését – Szaniszló Ferencnek, a kormánypárti Echo TV műsorvezetőjének adományozta.

Szaniszló antiszemita kirohanásai és káros megjegyzései az ország kiközösített roma kisebbségéről 2011-ben hangzottak el adásban, és arra késztették Magyarország állami ellenőrzés alatt álló média-őrtestületét, hogy megbírságolja az adót. Most tíz korábbi kitüntetett bejelentette, hogy visszaadja a Táncsics-díjat, tiltakozásul a döntés ellen. Arról nem érkezett hír, hogy Szaniszló kommentálta volna mindezt.*

Balog Zoltán, az állami kitüntetésekért felelős miniszter „sajnálatosnak” minősítette Szaniszló úr kiválasztását. Azt állította, nem tudott arról, hogy a műsorvezető antiszemita és rasszista megjegyzéseket tett adásban. Azt mondta, nincs törvényes lehetősége a kitüntetés visszavonására.

A további kitüntetettek között van Petrás János muzsikus, annak a Kárpátia együttesnek az énekese, amelyet Magyarország szélsőjobboldali és hevesen antiszemita Jobbik pártja házi zenekarának tekintenek, és Balkay Kornél régész, aki azt állította, hogy Jézus Krisztus magyar volt, és hogy a zsidók a középkorban rabszolga-kereskedők voltak. [A kitüntetettek elképesztő viselt dolgainak – és Balog miniszter szélsőjobbos politikai vonzalmainak – kimerítő leírását lásd Majsai Tamás mai írásában: Balog miniszter esete a szabadságharccal – a szerk.]

Az Orbán pártja, a Fidesz által vezetett koalíció kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik. Jelenleg mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok részéről bírálatok záporoznak rá, mert olyan alkotmánymódosítást fogadott el, amely egyebek között korlátozza az Alkotmánybíróság jogköreit, és kötelezi az állam költségén tanuló diákokat, hogy a diploma megszerzése után Magyarországon maradjanak és ott dolgozzanak. Orbán erőteljesen védelmébe vette a lépést, és kitartott amellett, hogy mindez szükséges ahhoz, hogy eltöröljék a kommunizmus utolsó csökevényeit a magyar politikai rendszerből.

* Ő maga valóban nem, de Pörzse jobbikos képviselő hétfőn igen. Így: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere „gerinctelen, a legnagyobb farizeus a Fideszen belül (...) és emberi becsületből nullásra vizsgázott”, amiért „szóban visszavonta” Szaniszló Ferenc újságíró Táncsics-díját. Ha Balog Zoltán valóban nem ismerte Szaniszló Ferenc munkásságát – ami szerinte életszerűtlen –, és úgy tüntette ki, akkor az a botrány; ha pedig ismerte és „az ellenzéki holdudvar nyomására” mégis szóban visszavonta a kitüntetést, akkor pedig az.


A díjátadás. Balog miniszter és Szaniszló „újságíró” – MTI/Kovács

2. Izrael budapesti nagykövetének közleménye

Az izraeli nagykövet hétfőn Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonását kérte.

Nagy sajnálattal értesültem arról, hogy március 15-e alkalmából Táncsics-díjjal tüntették ki Szaniszló Ferencet, az EchoTv műsorvezetőjét. Sajnos ezt a kitüntetést egy olyan újságíró kapta meg, aki nyíltan antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Izrael ellen, valamint támogatja azt, hogy „Izraelből kiürítsék a zsidó lakosokat, és úgy véli, hogy Izrael egy terrorállam...”. Ez az újságíró úgy tekint Izraelre, mint „minden rossz forrására ezen a világon”, és nyíltan kétségbe vonja Izrael létezését.

Ugyanazon terminológiát használja és terjeszti, mint a szélsőséges terrorszervezet, a Hamász, valamint Ahmadinezsád iráni elnök; mind a kettő Izrael Állam megsemmisítését akarja látni. Ez a kitüntetett magyar újságíró csatlakozik ezekhez és más Izrael-ellenes és antiszemita erőkhöz a világban azáltal, hogy nyíltan támogatja ezeket a ferde ötleteket az ECHO TV-n sugárzott műsorában.

Gondolatainak nincs helye egy olyan szabad és demokratikus társadalomban, mint Magyarország. Korábban már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is bírságot szabott ki az EchoTV-re Szaniszlónak a zsidóságról és romákról tett megjegyzései miatt. Szaniszló megnyilvánulásai az új antiszemitizmus klasszikus példái Európában és Magyarországon. Ezek a szavak gyűlöletkeltők Izrael, a zsidó állam és a zsidó nép ellen, valamint a szabad világ alapvető demokratikus értékei ellen.

Ezt az embert elképzeléseivel együtt el kell utasítani és nem lett volna szabad kitüntetni. Megkérem a magyar kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy visszavonja a díjat, amely nem megfelelő embernek, nem megfelelő okból lett odaítélve. Miközben Izrael és Magyarország együttműködik az antiszemitizmus elleni küzdelemben, addig ilyen kitüntetések negatív benyomást kelthetnek, és rossz irányba vihetnek bennünket.

Őszintén remélem és kívánom, hogy ezt a díjat mielőbb visszavonják...

2013. március 18.

Ilan Mor
Izrael Állam nagykövete

(A közlemény angol nyelvű változatát itt olvashatják)


(hj-mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!