rss      tw      fb
Keres

Havazás - MABISZ: a tömegbalesetekben érintettek saját kgfb-biztosítójukhoz is fordulhatnak

MTI 2013. március 18., hétfő 12:12

A csütörtöki, az M1-es és az M7-es autópályákon történt tömegbalesetekben érintettek kárfelvételét saját kötelező gépjármű felelősség biztosítójuk is elvégzi, ha a károsultak jelentkeznek biztosítójuknál - hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfői közleményében.

A MABISZ közlése szerint a biztosítótársaságok vezetői a mielőbbi kárrendezés érdekében döntöttek így a hétvégén.

A szövetség közölte azt is, hogy egy operatív csoport alakul a tömegbalesetek felelőseinek megállapítására.

A hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon, 2013. március 14-én az M1-es és M7-es autópályákon bekövetkezett tömegbalesetek elszenvedőinek, a kárfelvételek mielőbbi elvégzése érdekében, lehetőségük van arra, hogy kárukat a károkozó felelősségbiztosítójánál, vagy - az általános gyakorlattól eltérően - a saját kötelező gépjármű felelősségbiztosítójuknál jelentsék be. A károk felmérését az a biztosító végzi el, amely biztosítóhoz - az ügyfél választása szerint - a káresetet bejelentették.

A casco-biztosítással rendelkezők számára a kárfelmérést a casco-biztosítójuk végzi.

Az általános gyakorlat szerint a közúti balesetben érintett felek kitöltik a "Baleseti bejelentőt", majd ezt követően a károsult a károkozó felelősségbiztosítójához fordul. Ott történik meg a kár felmérése és a kárrendezés is - írja a MABISZ.

A szövetség kiemeli, hogy a múlt csütörtöki tömegbaleseteknél a körülmények nagy valószínűséggel nem tették lehetővé az ilyenkor szokásos eljárást. A szélsőséges időjárás miatt valószínűleg nem történhetett meg a körültekintő nyomrögzítés, a körülmények részletes, helyszíni vizsgálata sem. Emiatt a felelősségi jogalap megállapítása a szokásosnál jóval bonyolultabb lesz.

A felelősségi jogalapok mielőbbi megállapítása érdekében a balesetben érintettek biztosítóinak illetékes szakértőiből operatív csoport alakul. E csoport kiegészül személybiztosítási, szállítmánybiztosítási és - mivel az eddigi információk szerint külföldi gépjármű is részese volt a tömegbaleseteknek -, nemzetközi kárrendezési szakemberrel is.

Az operatív csoport szakemberei kísérlik meg rekonstruálni a baleseteket, döntenek a felelősség jogalapjáról annak érdekében, hogy a kárt szenvedettek mielőbb hozzájussanak a kártérítéshez.