rss      tw      fb
Keres

Havazás - Bevetik a Hunor mentőszervezetet Szabolcsban

MTI 2013. március 17., vasárnap 20:43

Bevetik a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet a rendkívüli időjárás okozta áramellátási zavarok gyorsabb helyreállítása érdekében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap este az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: a csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, valamint az elsőként beavatkozók megerősítésére is.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a megyét sújtó károk miatt vasárnap délután megalakult az Országos Operatív Törzs, amelyet Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Kossa György dandártábornok vezet. A munkacsoport az áramszolgáltató számára embereket és eszközt biztosít a gyors és hatékony munkavégzéshez.

A katasztrófavédelem koordinálásával úgynevezett beavatkozási csoportok alakultak meg: az összesen húsz csoport mindegyike megerősített technikai eszközökkel, darukkal, a Magyar Honvédség által biztosított lánctalpas gépjárművekkel, a megfelelő biztosítás mellett végzi a helyreállítási munkálatokat - közölte a hivatalvezető.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vihar miatt megszakadt áramszolgáltatás mintegy ötven településen jelent problémát. Az áramellátás mellett a távközlési eszközök rendszere, a telefonos és mobil szolgáltatás is akadozik az érintett településeken.

Az áram nélkül maradt településeken folyamatosan működnek a melegedőhelyek. Mivel ezek nagy részét iskolákban lehetett kialakítani, ezért a megyei védelmi bizottság elnökének ajánlásával az adott települések jegyzői tanítási szünetet rendelhetnek el, amíg a helyreállítás meg nem történik - tette hozzá Tóth Gabriella.