rss      tw      fb
Keres

Handelsblatt: A forint esik – Orbán elriasztja a befektetőket; CIB-bankvezér: Magyarország rémálom
A Handelsblatt című német gazdasági lap A forint esik – Orbán politikája elriasztja a befektetőket címmel közölt cikket hétfőn*.

Orbán Viktor miniszterelnök politikája egyre inkább elriasztja a befektetőket. Miután a két függetlennek tekintett jegybankárt megfosztották a hatalomtól, már az első kereskedelmi napon sok befektető megvált forint-pozícióitól. Ezért egy euróért 302,9 forintot kellett fizetni, annyit, mint tavaly június eleje óta nem. Pénteken még 299,16 forint elég volt. Matolcsy György, az Orbán által kinevezett új jegybankelnök pénteken megfosztotta a pénzpolitika minden befolyásolási lehetőségétől a két helyettes jegybankfőnököt. A tőzsdések döbbenten foglaltak állást.

„Nem gondoltuk volna, hogy Matolcsy ilyen drasztikusan jár el – azaz egyértelműen tévedtünk” – mondta Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza nem sokkal a döntés ismertté válása után. „Eladási hullámot látunk a forintban, amely mind a gyenge alapvető mutatókra, mind a demokrácia és a központi bank függetlenségének jövője miatt érzett aggodalomra vezethető vissza” – tette hozzá Bernd Berg, a Credit Suisse zürichi devizakereskedője hétfőn. Rövid távon lehetségesnek mondta a 310 forintos euró-árfolyamot.

A hitelbiztosítások költségei (CDS) szintén érezhetően követték a forintot. A budapesti tőzsdén a BUX index 1,5 százalékkal esett, vagyis nagyobb mértékben, mint a legtöbb más európai tőzsde. A varsói tőzsde például 0,2 százalékos mínuszban volt, és ezzel körülbelül olyan erős volt, mint a DAX.

(hj)


* A kedd esti MTI-hír: Szerényen visszaerősödött a forint estére, azaz 19 órakor 305,74 forinton állt a forint euróárfolyama a délután négy órai 306,40 forinthoz képest. A magyar törlesztéskockázati árazás is jelentősen tovább emelkedett Londonban. A CDS középárfolyama a keddi késői londoni kereskedésben 344 bázispont környékén mozgott a 322,7 bázispontos előző záró után. A magyar CDS-tranzakciók már hétfőn is jelentősen drágultak, mivel a múlt kereskedési hetet 311,7 bázisponton zárták. (A tavalyi év utolsó kereskedési napján még jóval 300 bázispont alatti, 281 bázispontos záróértéket mértek.) Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 344 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 33 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában, és több mint 60 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén.

A hvg.hu írása szerint „a 307-es szint egyelőre még tartja magát, ha ez elesik, akkor 310–315 forint közelébe is könnyen lendülhet majd az euró”.

Az Index arról ír, hogy kedden 26 milliárdot buktak az OTP-tulajdonosok, mert hétfői esését kedden is folytatta az OTP.

CIB-vezér: Magyarország rémálommá vált
A CIB anyabankja, a legnagyobb olasz lakossági bank, az Intesa Sanpaolo nyereséggel zárta a tavalyi évet, de a csoport vezérigazgatója szerint a magyarországi helyzet rémálommá változott, ezért kilátásba helyezte, hogy csökkentik jelenlétüket az országban. Enrico Cucchiani, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója kedden elmondta, hogy a magyarországi CIB vesztesége a tavalyi utolsó negyedévben 279 millió euró volt. A mínusz jórészt azért keletkezett, mert nőtt a rossz hitelekre félretett tartalék. Cucchiani szerint a magyarországi helyzet olyan embert próbáló, hogy a bank végül csökkentheti jelenlétét. „Kész terveink vannak a működés agresszív átalakítására”, mondta. „Magyarország nagyon jó piaca volt a pénzügyi szolgáltatásoknak, most azonban rémálommá változott.”

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!