rss      tw      fb
Keres

Alkotmánymódosítás - Áder: Németországnak jobban kell értenie a magyar törvényhozás szándékait

MTI 2013. március 12., kedd 13:08

Áder János köztársasági elnök szerint Németországban pontosabb képnek kellene kialakulnia a magyar alkotmányos szabályozásról.

Az államfő a Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, majd az Angela Merkel kancellárral folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: berlini tárgyalásai során megfigyelhető volt, hogy partnerei "nem kellő pontossággal kaptak tájékoztatást" az alkotmány módosításáról. "Ezt a hiátust igyekeztem pótolni" - mondta a köztársasági elnök. Hangsúlyozta: a felmerült kérdésekkel kapcsolatban igyekezett "pontos, kimerítő, jogi választ adni".

A német külügyminisztérium szóvivője a találkozóról beszámolva közölte: a tárcavezető és a magyar államfő az "alkotmányvitáról" is tárgyalt. A felek erről "nyílt párbeszédet" folytattak, és az eszmecsere során "egymásnak meglehetősen ellentmondó" véleményeket fogalmaztak meg.

Áder János a külügyminisztériumi közleményre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: politikai tárgyaláson "teljesen természetes", hogy nem mindenben értenek egyet a felek. Románia és Bulgária schengeni csatlakozását például Németország nem támogatja, Magyarország viszont igen. "Azért beszélgetünk egymással, hogy az érvek, ha nem is azonnal, és nem közvetlenül a tárgyalások során, de folyamatosan beépülve a politikai kommunikációba hassanak a másik fél gondolkodására" - mondta az államfő.

Áder János elmondta: az alkotmányozási viták "általában nem egy-két nap alatt csengenek le", és ez valószínűleg ezúttal is így lesz. Előző napi nyilatkozatát megerősítve hozzátette: "a még nyitott kérdésre nem innen, Berlinből kívánok válaszolni", hanem majd Magyarországon.