rss      tw      fb
Keres

Independent: Magyarország - Európa sürgősen lépjen!




Szerkesztőségi vezércikk

A The Independent című brit lap szerkesztőségi vezércikket közölt Ideje, hogy az EU kemény legyen Magyarországgal címmel. Úgy tűnik, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt hiszi, színvallásra kényszerítheti az Európai Uniót.

Orbán Viktor, Magyarország hataloméhes miniszterelnöke a jelek szerint azt hiszi, színvallásra kényszerítheti az Európai Uniót. Brüsszelnek világossá kell tenni, hogy nem így van. És ezt gyorsan kell tennie.

A magyar parlament ma fog szavazni egy alkotmánymódosításról, amely korlátozza a sajtószabadságot, és fenyegeti az igazságszolgáltatás és az egyház függetlenségét. Amennyiben elfogadják a módosítást, a választási kampányokról a tájékoztatást kizárólag az állami médiára korlátozzák, és érvénytelenné válik az Alkotmánybíróság 2012 előtt hozott összes döntése. Emellett külön rendelkezéseket foglaltak bele mindenre, a felsőoktatástól a hajléktalanságig és a családjogig.

A magyarországi fékekre és ellensúlyokra nézve adódó implikációk súlyosak. Orbánnak nem is ez az első kísérlete a kormány hatalmának riasztó konszolidálására. Egyszer már megpróbált keresztülerőltetni ilyen változtatásokat, de a nemzetközi nyomás meghátrálásra kényszerítette. Most azonban a javaslatok újra felszínre kerültek abban a módosítássorozatban, amelyet Orbánnak a parlamentet uraló pártja indítványozott.

Nincs hiány másodszor sem az ellenzésben. Több ezer ember vonult fel szombaton Budapesten. Mind az Európa Tanács, mind az Egyesült Államok nyugtalanságának adott hangot. És José Manuel Barroso, az EU Bizottságának elnöke múlt héten kifejezetten figyelmeztetett arra, hogy a változtatások kockáztatják a jog uralmát, és kérte, hogy foglalkozzanak ezekkel az aggodalmakkal. Orbán válasza semleges volt, bár megerősítette az európai jog melletti elkötelezettséget, de részletekbe nem bocsátkozott.

Európa a meggyőzés hatalmánál többre támaszkodhat. Megvan a lehetőség arra, hogy pénzügyi bírsággal sújtsa Magyarországot, és visszatartsa a strukturális alapból kifizetett, évi több milliárd eurónyi támogatást. Aztán ott van a nukleáris opció, hogy megfosszák az országot uniós szavazati jogától.

Mindkettő nyers eszköz. Egyik sem könnyen választható. Ám Orbán listája, amelyet a Fidesz képviselőinek egyéni indítványaiba bújtat, nem csekélység. Szembemegy a legalapvetőbb európai demokratikus értékekkel. Brüsszelen múlik, hogy megvédje ezeknek az értékeknek az integritását, és megmutassa Budapestnek: az Európai Unióban a tagság felelősséggel jár, amelyet nem lehet egyszerűen lerázni.

­

***

Kommentár

A The Independent című brit lapban Charlotte McDonald-Gibson írt kommentárt Magyarországon tiltakozások robbantak ki: Orbánt a demokrácia elleni támadással vádolják címmel.

Magyarország parlamentje ma a várakozások szerint elfogadja az alkotmány módosítását, amely a bírálók szerint visszaveti a demokratikus szabadságjogokat és gyengíti az igazságszolgáltatást.

Ez potenciálisan az EU-val való ütközés útjára viszi a nemzetet, miután elutasították a szavazás elhalasztására vonatkozó felhívásokat.

Magyarok ezrei mentek ki Budapest utcáira a hétvégén, hogy tiltakozzanak a változtatások ellen, amelyek lehetővé tennék a kormány számára, hogy felülbírálja az alkotmánybíróság kifogásait, és olyan intézkedéseket vigyen keresztül, mint a kampányhirdetések tilalma a kereskedelmi televíziókban, egy törvény, amely megköveteli, hogy az állami ösztöndíjat elfogadó diákok Magyarországon maradjanak, és egy másikat, amely tiltaná, hogy bárki az utcán aludjon. „Ha lefektetik az alkotmányban, hogy azok, akiknek nincs hová menni, alhatnak vagy nem alhatnak az utcán, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy mi, tüntetők őrültünk meg, vagy azok, akik ezt az alkotmányt írják” – mondta Tamás Gáspár Miklós ellenzéki aktivista a tüntetőknek.

A bírálók azzal vádolják Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a 2010-ben aratott választási győzelmét arra használja, hogy konszolidálja mindent ellenőrző hatalmát. Orbán gyakran csap össze az Európai Unióval, de a brüsszeli nyomás hatására eddig visszalépett a vitatott politikától.

Az Európai Unió Bizottsága pénteken igyekezett megfeszíteni az izmait: José Manuel Barroso, a bizottság elnöke felhívta Orbánt, hogy sürgesse, a parlament foglalkozzon a módosítás miatti aggodalmakkal „összhangban az EU demokratikus elveivel”.

Az Európa Tanács – az EU-tól független emberi jogi testület – korábban kérte Orbánt, hogy halassza el a szavazást, és azzal érvelt, hogy a változtatások „veszélyeztethetik a demokráciában alapvető elvet, a fékek és ellensúlyok rendszerét.

A felhívást elutasították, a kormányzó Fidesz egyik képviselőjének azzal a kijelentésével, hogy Magyarország nem enged a külföldi nyomásnak. És Orbán arról biztosított mindenkit, hogy Magyarország „teljesen elkötelezett” az európai normák mellett.

Az alkotmánymódosítás lényegében megsemmisíti az Alkotmánybíróság minden döntését, amelyet az új alkotmány tavalyi életbe lépése előtt hozott a testület. Általános várakozás szerint el fogják fogadni.

Az Európai Uniónak ezt követően döntenie kell, tegyen-e lépéseket. A témát felhozhatják, amikor Brüsszelben csütörtökön találkoznak az államfők. Az EU-nak lehetőségre van arra is, hogy megfosszon egy országot a szavazati jogától,  de csupán egy nehézkes folyamat után.

Rui Tavares, az Európai Parlament egy portugáliai képviselője, aki jelentést ír arról, hogy Magyarország új alkotmánya összeegyeztethető-e az európai értékekkel, azt mondta, hogy a folyamat „igen töredékes és korlátozott”.

„Biztosítani kell, hogy az igazságszolgáltatás minden tagállamban kompatibilis legyen a szerződésekbe foglalt értékekkel” – mondta a The Independentnek.

Németország, Hollandia, Finnország  és Dánia azért lobbizik, hogy hozzanak létre egy őrtestületet, hogy az az EU irányvonalára terelje a tévelygő országokat, és felhatalmazása lenne arra is, hogy megfosszon egy országot az uniós támogatásoktól.

(hj)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!