rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 8.

Victor Ponta reméli, Orbán és Kövér egyszer egy hivatalos találkozóra is veszi a fáradságot
Juszt László, újságíró

Bolgár György: - Bukarestben Victor Ponta román miniszterelnökkel készítettél interjút, és ezt nemsokára, talán háromnegyed óra múlva fogja közvetíteni teljes terjedelmében az ATV. Tudjuk, hogy a román miniszterelnök részt vesz az MSZP országértékelőjén, és emiatt különböző támadásoknak volt kitéve, még tüntetést is terveztek ellene. A nagyot lefújták, de azért állítólag egy kisebb mégiscsak készül, a dolog lényege azonban az, hogy mi volt a te benyomásod, milyen hangulatban és milyen mondanivalóval készül ide a román kormányfő?

Juszt László: - Azért mentem ki, mert hétfőn-kedden ott járt ugye Martonyi, a külügyminiszter, és nem láttam közös közleményt, nem láttam közös nyilatkozatot. Kíváncsi voltam, hogy ez hogy lehet, mert ez egyébként nem túl gyakran fordul elő a diplomáciában. Felhívtam és bejelentkeztem egy interjúra, ezt tegnap meg is csináltuk. Egy rendkívül jó humorú fiatal emberről van szó. A beszélgetést úgy kezdtem – ezt csak azért mondom, mert megmutatja, hogy miről szól az egész –, hogy Martonyi külügyminiszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kettős állampolgárság automatikus elfogadása súlyos hiba lenne, mint ahogy nem szabad előhozni most az autonómia kérdését sem. Csak nézett rám döbbenten, hogy miről beszélek, szinte meg sem tudott szólalni. Mondtam neki, hogy ezt a nyilatkozatot 2001-ben tette. Erre egy nagyon jóízű kacagás volt a reakció, és utána kezdett el beszélni az egészről. Na, ilyen a hangulata az egész riportnak. A lényeg az, hogy abszolút együttműködésre nyitott, semmiféle akadályát nem látja annak, hogy az RMDSZ, amelyik a hivatalos képviselője a Romániában élő magyar kisebbségnek, bármiben partner legyen. Igaz ugyan, hogy a koalícióba különböző okok miatt nem kerülhetett be az RMDSZ, de két államtitkárt így is adott, és abban a három megyében, ahol magyar többség van, bizony a magyar vezetésben is, a megyei vezetésben is komoly szerepet kapott.

- Székely zászló ügyben mondott valamit?

- Kérdeztem a székely zászlót is, azt mondta, hogy sokkal jobb lett volna, ha az elmúlt hónapok nem székely zászló ügyről szólnak, hanem például a négy ország, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország...

-… De már Csehország, tudod!

- Bocsánat, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia közös fellépéséről a következő hétéves uniós büdzsé elosztásában, mert sokkal jobban járhattunk volna. Ezzel nem tudok vitatkozni. Aztán sok minden másról is beszéltünk, de érdekes volt a befejezés, mert mondtam neki, hogy nemcsak Mesterházy fogja várni, aki ugye a barátja, hanem várni fogják tüntetők is a BSE előtt. Amire az volt a válasz, hogy ez a demokrácia velejárója, nincs ezzel semmi baj. Az persze nagyon érdekes különbség a két ország között, hogy nem tud olyan helyzet kialakulni Romániában, hogy ott tüntetéssel fogadják a magyar miniszterelnököt, és nagyon bízik abban, hogy egyébként azok a magyar politikusok, akik elég sokat járnak Erdélyben – ki is mondta, Orbán és Kövér – egyszer veszik a fáradságot, és elmennek a román partnereikhez is, amire ők abszolút nyitottak.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!