rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. március 8.

„Mivel ezt adták ki a pártközpontból, hát nekik ezt most mondani kell”
Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az újonnan megalakult Együtt-2014. Választási Szövetségi Párt elnökségi tagja, nem elnöke

Bolgár György: - Az itt a fő kérdés, hogy miért nem Ön a Bajnai-párt elnöke. Mindenki csak így tekint erre a pártra, még akkor is, ha tudjuk, hogy sok elemből, sok szervezetből áll, és sok figyelemreméltó egyénisége van. De hogy lehet, hogy Bajnai nem vezeti azt a pártot, amelynek létrehozásában, gondolom, elsődleges szerepet játszott?

Bajnai Gordon: – Egy szövetséget hoztunk ma létre, nem egyszerűen csak egy pártot, hiszen nem egyszerűen a korábban a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás civil egyesületek tagjaiból álló párt jött ma létre, hanem ugyanazon a helyen szövetséget kötöttünk a Párbeszéd Magyarországért csapatával is, Jávor Bencéékkel, talán így ismerik sokan őket. Így együtt ennek a szövetségnek van egy tanácsa, amelyik a választásra és a kormányzati felkészülésre közösen koncentrál. Ezt vezetem én, ennek vagyok a vezetője, így a szövetség egészének a választási, kormányzati felkészüléséért vagyok felelőse.

– Nem túl bonyolult üzenet ez a választóknak és a reménybeli híveiknek, hogy nehezebben fogják ezek után kiismerni magukat, hogy akkor ki is képviseli ezt a pártot, ki is a vezető, ki a meghatározó egyéniség? Sok gyerek között elvész a bába.

– Egyáltalán nem fog elveszni a bába, bár azt hiszem, fordítva szokták ezt mondani, sok bába között elvész a gyerek, de itt nem fog elvészni, hiszen...

– Igen, szándékosan fordítottam!

– Értettem, igen, most azért is próbálom korrigálni magam. Szóval én azt gondolom, hogy nem fog itt semmi elveszni, éppen ellenkezőleg. Arról van szó, hogy nem egyszerűen egy párt vezetése most a feladat, hanem egy olyan nyitott szövetséget hoztunk létre, amely több pártnak a munkáját kell hogy koordinálja. Az én feladatom az a koordináció, hogy készüljünk föl a jó kormányzásra, meg előtte arra, hogy az oda vezető úton megnyerjük azt a választást, amely nélkül nincs jó kormányzás sem.

– Azt sem igazán értik az emberek, mert túl bonyolultak a megfogalmazások, szövetségek, hogy ha egyszer Jávor Benedek és a többi volt LMP-s képviselő, aki megalapította a Párbeszéd Magyarországért Pártot, ide csatlakozik, akkor minek nekik külön párt.

– Hát azt hiszem, ebbe legautentikusabban ők tudnának nyilatkozni, de azért van erre szükség, mert ők hosszú távon a zöld politika képviseletét egy önálló párt keretében képzelik el. De ha Ön úgy gondolja, hogy túl bonyolultak ezek az üzenetek, akkor fordítsuk le úgy, hogy létrejött egy pártszövetség, amely együtt kíván jelölteket állítani, együtt kíván majd, ha eljön az ideje, miniszterelnök-jelöltet állítani, együtt kíván a választáson megméretődni, közös listával, és utána együtt kíván majd kormányozni egy jobb Magyarország érdekében. Tehát a választók szempontjából ez egy szövetség, ennek a szövetségnek az elnöksége hat főből áll, és én fogom vezetni a kormányzati és választási felkészülést, lényegében a munka dandárját a következő egy évben.

– Ebből nagyjából arra is lehet következtetni, hogy ha arra kerül a sor, Ön lesz ennek a szövetségnek a miniszterelnök-jelöltje is? Jól következtetek erre?

– Még nincs itt az ideje, hogy miniszterelnökjelölt-állításról beszéljünk, hiszen ma mindenki adottságként kezeli, én is, hogy ehhez még a mostaninál is szélesebb szövetségre lesz szükség. Majd valamikor, amikor ez létrejön, legkésőbb idén ősszel, azt hiszem, a szövetséget alkotó ellenzéknek együtt kell majd eldöntenie, hogy ki az a legalkalmasabb személy, aki le tudja győzni az Orbán–Simicska-rezsimet, és utána jól tudja majd kormányozni az országot. Szóval ez a döntés még jó néhány hónappal odébb van. Mi most arra készülünk, hogy minél jobb programmal és minél készebb szervezettel álljunk neki ennek a feladatnak.

– Igen, csak közben azt mondják most is, ezen a mai sajtótájékoztatón is azt mondták, hogy ez az új szövetség közös jelölteket fog indítani. De hát az emberek úgy képzelték eddig, hogy igen, közös jelölteket fognak indítani a demokratikus ellenzék többi pártjával együtt, ámde az egy lépéssel vagy kettővel tovább van. Hogy lesz akkor az, hogy ha az Együtt-2014 – maradjunk e pillanatban ennél – megnevezi a saját közös jelöltjeit a különböző választókörzetekben, majd az MSZP is megnevezi, esetleg a Demokratikus Koalíció is megnevezi, akkor elkezdenek majd alkudozni, hogy a három közösből hogy legyen egy közös?

– Hát nézze, ahhoz, hogy legyenek majd közös jelöltjei az ellenzéknek, ahhoz kellenek jelöltjelöltek, és gondolom, minden komolyan vehető ellenzéki formáció arra készül, hogy ő maga ilyeneket találjon, állítson, felkészítsen. És aztán nyilván, ha eljutunk oda, hogy létrejön ez a választási szövetség az ellenzék más erőivel, akkor nyilván közösen kell majd jelölteket állítani. Olyan választási törvényt erőszakolt a Fidesz Magyarországra, amelyben akkor van esélye az ellenzéknek az erősen manipulált rendszerben a Fidesszel szemben helytállni és győzi, ha az egyéni választókerületekben közös jelölteket állít. Ezért most az a feladat, hogy megtaláljuk a legjobb jelölteket a következő hónapokban.

– Mennyi emberük van erre, mennyi aktivistájuk van, kik ezek, honnan jönnek, tudják ezeket a tulajdonképpen földhözragadt, de nagyon is fontos részleteket?

– Ez valóban nagyon fontos, Önnek igaza van. Ugye négy hónapja jött létre az Együtt-2014 mint választói mozgalom, azóta kezdtünk el egyáltalán dolgozni. Ehhez képest négy-öt hónap után már ott tartunk, hogy van egy párt, sőt nemcsak egy párt, hanem egy pártszövetség egy másik párttal. Ilyen értelemben ellenzéki oldalon talán az egyik legnagyobb fejlemény az elmúlt két évben, hogy nemcsak beszéd van, hanem tett is van, megalakult valami, ami már arról beszél, hogy közösen indul. Az elmúlt hónapokban nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy az ország számos pontján, választókörzetében legyenek olyan jelöltjelöltjeink, választókerületi elnökjelöltjeink, akikkel el tudunk indulni, hiszen a magyar választási rendszerben, még más országokhoz képest is, nagyon sok múlik a helyi szervezettségen, az aktivistákon.

– Hogy fogják saját magukat hívni, mert ez a hosszú és valószínűleg megjegyezhetetlen nevű párt kell hogy valamilyen könnyen becézhető nevet kapjon. Hogy meg tudják mondani a támogatóiknak is bárhol az országban, hogy mi vagyunk az Együtt. Vagy mit fognak mondani?

– Igen, hát azt hiszem, ha most ez egy tévéinterjú lenne, és nem a Klubrádióban beszélnénk, akkor az én nevem alá már azt írhatnák ki, hogy mondjuk Együtt-PM.

– Együtt-PM, jó, jegyezzük meg.

– Szerintem ez rövidebb, mint mondjuk a Fidesz-KDNP.

– Ez biztos, ez már 1-0, rendben! Akkor, ha már szóba hozta itt a Fideszt, én meg kénytelen vagyok szóba hozni azt, hogy lehet, hogy tagságuk még kicsi, az aktivistáik száma még nem annyi, mint amennyi kellene, valószínűleg a párttagjaik száma is viszonylag kicsi, gárdájuk viszont már van, legalábbis Kósa Lajos szerint. Aki azt mondta, hogy a Bajnai-gárda az, amelyik szerveződik, és ott volt tegnap a Fidesz-székháználÖn szerint mitől lett ilyen célpontja a Fidesznek az Együtt, hogy rögtön Önre kell tolni a felelősséget minden civil megmozdulásért is?

– Hát nézze, az elmúlt négy hónapba azt látom, hogy Orbán Viktor fél tőlem. Fél tőlem, és most már több mint háromszáz millió forintot költött el arra, hogy az országban szanaszét látni lehessen az arcképemet. Kicsit jobb fotót is találhatott volna, ha már ennyi pénzt költött rá.

– Éppen ma is gondoltam erre, ahogy jöttem be dolgozni, hogy ugyanazok a plakátok ott vannak most már hosszú hetek óta, van ez már több mint egy hónapja is? Mert akkor ez tényleg nagyon sok pénzbe kerül!

– Hát ugye ez a második hónap már, mert volt egy ősszel...

– Ez a második hullám, persze, bizony!

– ...most van egy második hullámban plakát, futnak interneten az ilyen szalagreklámok, bannerek, voltak egészoldalas hirdetések a vidéki lapokban, tehát a mi becsléseink szerint már jóval háromszáz millió forint fölött járhatnak. Ráadásul a plakáthelyek viszont Simicska Lajos cégeinek a tulajdonában vannak, tehát az a közpénz, ami az álcivilek zsebébe futott, és amelyről nem számoltak el, az megint privátzsebeket látszik gazdagítani.

– Dupla haszon...

– Igen, csiki-csuki, ezt úgy hívják a malomban, igen.

– Hát így kell dolgozni, nem?

– Na de visszatérve a kérdésére, én azt gondolom, hogy Orbán Viktor tart tőlem, azért költ ennyi pénzt arra, hogy lejárasson. Látom, hogy a Fideszben – gondolom, az amerikai tanácsadók javaslatára vagy Habony Árpád találmányaként – eldöntötték, hogy most ha jégeső lesz Magyarországon, azért is én leszek felelős a következő időszakban. És sajnálom is ilyen szempontból Kósa Lajost vagy Kocsis Mátét, mert hát tudják, hogy marhaságot beszélnek, tudják, hogy semmi alapja nincs annak, amit mondanak, de mivel ezt adták ki a pártközpontból, hát nekik ezt most mondani kell. Csak hát a dolog kicsit nevetséges, nekünk nincs szükségünk irodára, nem akarjuk elvenni a Fidesz irodáját, mi a parlamentből meg a kormányból szívesen kitennénk őket, mert nagyon sokat ártanak az országnak. Épp annak örülnék, ha visszamennének az irodájukba a Lendvay utcába, ott ücsörögnének, és közben az országban menne a jó kormányzás irányába.

– Nem lehet, hogy többek között azért próbálják Önökre sütni ezt, hát persze nyilván Önt tartják a legfenyegetőbb ellenfélnek, mert valószínűleg a demokratikus ellenzék Önben találja meg a miniszterelnök-jelöltet? Kezdjük ki minél hamarabb, akár gárdát is fűzünk az ő nevéhez. Vagy nem lehet, hogy arra is kimegy a játék, hogy ne merje a Bajnai-féle párt nyíltan támogatni ezeket a civil szerveződéseket, mert akkor tényleg rájuk lehet sütni – legalábbis közvetve –, hogy na ugye, mi mondtuk, hát pontosan ugyanazt mondja a Bajnai-féle Együtt-PM, mint amit ezek a magukat civilnek nevező, valójában álcivil gárdisták, és Önök irányítják őket. Ha egyszer ugyanazt vallják…

– Hát ma kaptam egy ilyen kérdést a Hír Tévé képviselőjétől ott a pártalakulási sajtótájékoztatón is...

– Egyformán gondolkodunk a Hír Tévével.

– A HírTV kérdését ott harsányan kinevette a teljes közönség. De ugye attól, hogy a véleményünk egyezik, sőt attól, hogy én egyébként tisztelem azoknak az embereknek a bátorságát és elszántságát, akik ilyen polgári engedetlenségi akcióval akarják fölhívni a figyelmet arra a felháborító helyzetre, ami az alkotmány körül történik, attól még nem szükségszerű, hogy nekem bármi közöm legyen ehhez a szervezéshez. De talán jobb is, ha nem kezdek el én ebben védekezni! Egyébkén meg hát a tegnapi napon az amerikai külügyminisztérium, az Európa Tanács, az Európai Parlament fejezte ki az aggályát, egyébként meg a legnagyobb, legtekintélyesebb német és angol lapokban jelentek meg cikkek arról, hogy Magyarországon most már az ő ingerküszöbüket is messze átlépő módon tiporják az alkotmányosságot! A kormány gyakorlatilag bunkósbotként használja az alkotmányt, összekeveri az alkotmányt a Büntető Törvénykönyvvel, hiszen gyakorlatilag bünteti azokat, akik a kormánnyal szemben megmozdultak, a diákokat. A diákok büntetését akarja a röghöz kötéssel az alkotmányba foglalni, a hajléktalanok ellen lép föl az alkotmányon keresztül, az alkotmánybírák ellen, az élettársi közösségben élők ellen, a szabad választáson részt venni akarók ellen, szóval olyan büntetéseket meg monomániákat foglal bele az alkotmányba, amelyeknek nem ott lenne a helyük, hanem a jogtudomány szemétdombján, azt hiszem!


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!