rss      tw      fb
Keres

Kárpát-medencei történelemtanári tábor - Prőhle Gergely: az európai értékek kiteljesítése a cél

MTI 2010. július 19., hétfő 20:22

Amikor az új magyar kormány Közép-Európáról és az identitás megőrzéséről beszél, nem a területre, hanem az ott élő emberekre gondol - jelentette ki Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn Mátrafüreden.

A kormánynak az a célja, hogy közös nevezőre hozza a az európai és a nemzetpolitikát, senki nem akarja kétségbe vonni az európai status quót. A cél az európai értékek, az anyanyelvhez, a szülőföldön maradáshoz való jog emberi jogi értékeinek kiteljesítése - közölte a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, amikor megnyitotta a XIII. Kárpát-medencei történelemtanár-tábort.

Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy éppen az új nemzetpolitika kifejezése az állampolgársági törvény módosítása és a a trianoni emléknap törvénybe iktatása, mindez az összetartozásról szól.

Az Országgyűlés május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. A parlament május 26-án pedig elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.

Prőhle Gergely rámutatott, az állampolgárság megadása egyedi kérés alapján Nyugat-Európában, Amerikában, vagy Izraelben élő magyar gyökerű emberek számára már korábban is lehetséges volt.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos éles szlovák reagálást a helyettes államtitkár annál is inkább furcsának tartja, mert - mint mondta - Romániával, vagy Szerbiával semmilyen ellentét nem alakult ki a törvény okán.

Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, soha nem a magyar kormányok összetételétől függött a szlovák-magyar viszony, hanem attól, hogy "a magyar kártyát ki és miként akarja kijátszani". Prőhle Gergely kifejezte azt a reményét, hogy az új szlovák kormánnyal sikerül rendezni a vitás kérdéseket, a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban is.

Mint mondta, Nyugat-Európából "meglehetős értetlenséggel" tekintenek erre a vitára, és az Európai Unió nem nagyon szeret állást foglalni ilyen kérdésekben. Ebben a helyzetben - tette hozzá - magunknak kell rendezni a viszonyt, az európai jogelvek következetes alkalmazásával. A magyar kormány érdekelt a magyar-szlovák viszony rendezésében - emelte ki.

A politikus arról is szólt, hogy a Magyarország elemi érdeke a közép-európai összefogás, a visegrádi együttműködés, ugyanis csak közösen vagyunk képesek a hatékony érdekérvényesítésre. Magyarország közelgő soros uniós elnöksége a környező országok számára is lehetőséget jelenthet - jegyezte meg. Példaként említette, hogy valószínűleg a 2011 első felében esedékes magyar elnökség idejére esik a Románia schengeni csatlakozása, illetve Horvátország uniós csatlakozási szerződésének aláírása. Utóbbi - fűzte hozzá - hatással lehet az egész Balkán stabilizálására.

A történelemtanár-tábort szervező Rákóczi Szövetség elnöke, Halzl József azt hangsúlyozta: a szervezet legfontosabb célja, hogy segítsenek a határon túli magyarságnak identitása megőrzésében. Mint mondta, támogatják a határon túli magyar gyerekek magyar iskoláztatását, ösztöndíjprogramokat működtetnek, nyári táborokat, kirándulásokat szerveznek.

A július 24-ig tartó táborban 115 délvidéki, erdélyi, felvidéki, horvátországi, kárpátaljai és magyarországi pedagógus vesz részt. Ugyanakkor lengyel történelemtanárokat is vendégül látnak, illetve cseh előadója is van a tanácskozásnak.