rss      tw      fb
Keres

IMF-EU-Magyarország - Elemzők: a tárgyalások megszakadása miatt ingadozó árfolyam és kamatok

MTI 2010. július 19., hétfő 20:18

Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások megszakadása kedvezőtlen hatással van az eszközárakra, és a nemzetközi környezet változásai fokozottan jelenhetnek meg mind az árfolyamban, mind a kamatokban - mondta Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője az MTI-nek.

A befektetők a 29 pontból azt a következtetést vonták le, hogy a kormány teljesíteni akarja a hiánycélt, és mindenki arra számít, hogy ősszel folytatódnak a tárgyalások, és megszületik a megegyezés az IMF-fel és az EU-val. Amíg azonban ez nem történik meg, a kedvezőtlen külső körülmények hatása felerősödhet, s az árfolyam és a kamatok is ingadozóbbak lehetnek - mondta Tardos Gergely.

Úgy vélekedett, amennyiben az árfolyam tartósan a jelenlegi szint körül marad, a jegybanknak valószínűleg nem lesz elég kommunikálnia a kamatemelés lehetőségét, hanem valamilyen módon lépnie is kell. Megnövekedhet annak a valószínűsége, hogy a jegybank következő lépése nem kamatcsökkentés, hanem kamatemelés lesz - mondta.

Az elemző hangsúlyozta: a magyar költségvetés jegybanknál tartott számláján van annyi pénz, amely az idén lejáró államadósságot, illetve az államháztartási hiányt finanszírozni tudja.