rss      tw      fb
Keres

IMF-EU-Magyarország - WSJ: a hosszú távú befektetők elbizonytalanodhatnak

MTI 2010. július 19., hétfő 20:01

A nemzetközi hitelezők és Magyarország közötti hitelfelülvizsgálati egyeztetések megszakadása a The Wall Street Journal hétfői elemzése szerint azzal a kockázattal jár, hogy a hosszú távú befektetők túl bizonytalannak ítélik a magyar pénzügyi helyzetet a sokoldalú nemzetközi támogatás hiányában, és megkezdhetik a kivonulást az országból.

Úgy tűnik, az új magyar kormány eltökélte, hogy az árral szemben úszik. A múlt hónapban nagy felzúdulást keltett az az átgondolatlan nyilatkozat, amely az ország helyzetét Görögországéhoz hasonlította, most pedig a kormány lehetővé tette, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok megromoljanak.

Magyarország talán joggal kér nagyobb rugalmasságot a költségvetési hiánnyal kapcsolatos politikájában, de rossz utat választ ehhez - érvelt a befolyásos üzleti napilap.

Az újság szerint a magyar kormány törekvése nem alaptalan, hiszen az ország negyedik éve költségvetési kiadáscsökkentő politikát folytat. A tavalyi deficit a GDP 3,9 százaléka volt, ami nagy eredmény, tekintve, hogy a GDP 6,3 százalékkal zsugorodott. A GDP 80 százalékára rúgó nagy adósságteher viszont sérülékennyé teszi az országot a befektetői hangulat ingadozásaira.

A The Wall Street Journal megállapította: Magyarország nincs közvetlen nyomás alatt, a Nomura befektetői csoport értékelése szerint novemberig fedezni tudja pénzügyi kötelezettségeit. Budapest azonban nem biztos, hogy újra akarja kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel az októberi önkormányzati választások előtt.

Az újság hangsúlyozta: a nemzetközi szervezetek támogatása nélkül azok a külföldi bankok is nyugtalanná fognak válni, amelyek az IMF-támogatás fényében beleegyeztek Magyarország segítésébe. A kormánynak végül lehet, hogy majd át kell gondolnia politikáját, de ha az IMF és az EU támogatását az ország elveszti, már nehezebb visszanyerni.