rss      tw      fb
Keres

Szélenergia-tender: megrendülhet a befektetők bizalma

MTI 2010. július 19., hétfő 19:26

Az Energia Klub szerint az eredményhirdetés nélkül lezárt szélenergia-pályázat hatására megrendül a befektetők bizalma, ami nemcsak a szélenergia-, hanem az egész megújulóenergia-szektornak kár okoz.

A pályázat visszavonása az Energia Klub becslése szerint közvetlenül is 4-6 milliárd forint értékű beruházási előkészületet érint, a befektetői bizalom megrendülése azonban közvetetten még nagyobb kárt okozhat a megújulóenergia-szektornak a közlemény szerint.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2006 tavasza óta nem adott ki szélkvótát (úgynevezett kapacitáslétesítési jogosultságot), ami elengedhetetlen eleme a szélerőművek engedélyezési folyamatának - emlékeztet a közlemény -, tehát azóta egyetlen beruházó sem kapott engedélyt hálózatra csatlakozó szélerőmű létesítésére.

Tavaly az egész szélenergia-szakma üdvözölte a kiírt pályázatot, érvénytelenítése azonban újabb bizonytalan időpontra halasztja az újabb szélenergia-beruházások megvalósulását. A szélenergia hasznosítása az egyik legkisebb károsanyag-kibocsátással járó energiatermelési mód, amelyre Magyarországnak is kiváló lehetőségei vannak - hívja fel a figyelmet az Energia Klub.

A MEH múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendelete alapján visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát. A pályázat követelményeit tartalmazó miniszteri rendeletet tavaly június végén adták ki, a MEH a múlt év augusztusának végén tette közzé a pályázati kiírást.

A nemzeti fejlesztési miniszter június közepén kiadott rendelete azonban több ponton módosította a szóban forgó rendeletet és a pályázati kiírást, érintve az eredeti jogszabályban megfogalmazott célt és a pályázat bírálati szempontjait, valamint az eredménytelenség megállapításának szempontjait, ezért a MEH visszavonta a pályázati kiírást.

A hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a MEH továbbra is kiemelten kezeli a szélenergia belföldi hasznosításának ügyét.