rss      tw      fb
Keres

IMF-hitelek Kelet-Európának

MTI 2010. július 19., hétfő 19:22

A magyar piacok eladással reagáltak hétfőn arra, hogy a kormány elutasította hitelezőinek azt a kívánságát, miszerint szigorúbb megszorító intézkedéseket vezessen be.

A Reuters ezzel kapcsolatban összefoglalta a főbb IMF-programokat Kelet-Európában.

MAGYARORSZÁG

Az IMF/EU elhalasztotta a Magyarországnak nyújtott hitel felülvizsgálatának a lezárását a hétvégén. A hitelezők azt akarták, hogy a kormány hathatósabb lépéseket tegyen az államháztartási hiánycél elérése érdekében.

Magyarország, ahol az államadósság a legnagyobb Közép-Európában, a GDP mintegy 80 százaléka, mindaddig nem férhet hozzá a 2008 novemberében elfogadott 20 milliárd eurós készenléti hitelkeret fel nem használt részéhez, amíg nem születik új megállapodás az IMF-fel és az EU-val.

SZERBIA

Szerbia májusban állapodott meg az IMF-fel a nyugdíjak és a bérek befagyasztásáról az idei évre, miközben azt is vállalta, hogy csökkenti az államapparátusban dolgozók számát, a 2009-ben létrejött 3 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás részeként. Cserébe Szerbia engedélyt kapott idei államháztartási hiányának 4,8 százalékra történő növelésére GDP-arányosan az eredetileg tervezett 4 százalékról.

Az IMF és Szerbia 2009 március 26-án állapodott meg a 27 hónapra szóló, 3 milliárd eurós programról.

Az első, mintegy 800 millió eurós részletet tavaly május közepén hívhatta le Szerbia. Az IMF december 23-án hagyta jóvá a második felülvizsgálatot, és ezzel együtt a második, 350 millió eurós részlet folyósítását. Idén márciusban további 360 millió euró, júniusban újabb 380 millió euró lehívását engedélyezte az IMF.

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Bosznia-Hercegovina tavaly májusban állapodott meg az IMF-fel egy 1,2 milliárd eurós hitelről, amelyet három év alatt folyósítanak a balkáni országnak. A folyósítás feltétele az államháztartás

kiegyensúlyozása, a kiadások jelentős csökkentése volt.

KOSZOVÓ

Koszovó volt a harmadik volt jugoszláv tagköztársaság, amely megállapodott az IMF-fel. A 110 millió eurós, 18 hónapra szóló szerződés értelmében az IMF azt várja, hogy Koszovó az idei államháztartási hiányát a GDP 3,4 százalékára csökkentse.

UKRAJNA

Az ukrán kormány, az IMF nyomásának engedve, június 14-én bejelentette, hogy augusztustól 50 százalékkal emeli a lakossági földgáz árát. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök az intézkedés bejelentésekor azt hangsúlyozta, hogy a jelentős áremelés révén csökkenthető az államháztartási hiány, ami feltétele volt a 14,9 milliárd dolláros új készenlétihitel-megadásának.

Az IMF feltétele szerint az idei GDP-arányos államháztartási hiányt 5,5 százalékra kell leszorítani az eredetileg tervezett 6,3 százalékról.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan augusztusban tárgyal a hitel megadásáról és az első részlet folyósításáról.

Tavaly novemberben az IMF felfüggesztette 16,4 milliárd dolláros hitelcsomagját Ukrajnának, mivel az akkori ukrán vezetés nem hajtotta végre az elvárt megszorításokat. A januárban megválasztott új ukrán államfő áprilisban még egy nagyobb, 19 milliárd dolláros hitelkeret megadásáról kezdett tárgyalásokat.

LETTORSZÁG

Az IMF és az EU júniusban előzetesen rábólintott ara, hogy Lettország megkapja hitelkeretének újabb részletét. Lettország 100 millió eurót kap júliusban 7,5 milliárd eurós keretéből.

A 2008-ban létrejött megállapodás értelmében Lettország 2009-ben és az idén egyaránt 500 millió lattal (1,1 milliárd dollár) csökkenti államháztartási hiányát. A balti ország vállalta, hogy államháztartási hiányát a GDP 3 százalékára csökkenti 2012-re. Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök azt mondta, hogy jövőre további kiadáscsökkentésekre lesz szükség a cél eléréséhez.

ROMÁNIA

Az IMF július 4-én 1,115 milliárd dollár újabb hitelrészlet átutalásáról döntött Romániának az újabb takarékossági intézkedések elfogadása után. A 13,6 milliárd euró készenléti hitelt 2009 májusában hagyta jóvá az IMF. A most átutalt összeggel Románia 10,7 milliárd eurót hívott már le a hitelkeretből.