rss      tw      fb
Keres

IMF-EU-Magyarország - A piacok erős pesszimizmussal fogadták a megszakadt tárgyalások hírét - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2010. július 19., hétfő 19:21

A piacok erős pesszimizmussal fogadták, hogy megszakadtak a hitelfelülvizsgálati tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU, illetve Magyarország között, az euró árfolyama 291 forint felett is állt hétfőn napközben, szemben az elmúlt hetek 280 forint körüli árfolyamával, a tőzsde is jelentős - majdnem 3 százalékos - árcsökkenést szenvedett el a kereskedők szerint a tárgyalásokról szóló hírek hatására.

A szombaton megszakadt tárgyalásokról megjelent nyilatkozatok hétfőn már inkább a folytatásról szóltak, s ebben egyetértés volt az IMF, az EU és a magyar illetékesek megszólalásaiban egyaránt.

A (IMF) továbbra is nyitott a tárgyalások felújítására Magyarországgal, de erre vonatkozólag nem rögzítettek időpontot a magyar kormánnyal - közölte Irina Ivascsenko, az IMF budapesti állandó irodájának vezetője a Reuters Insider TV-nek nyilatkozva, Matolcsy György szerint szeptember végén, október elején folytatódhatnak az egyeztetések.

Ivascsenko kijelentette "ha a magyar kormány visszahív bennünket tárgyalni, jövünk", ugyanakkor úgy fogalmazott: "nyitottak maradunk, de mint köztudott, a jelenlegi megállapodás október elején lejár, így a lehetőség szűkül".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte: egyáltalán nem került veszélybe a magyar gazdaság stabilitása az IMF delegációjának távozása miatt. Szeptember második felében, október első felében folytatódnak az egyeztetések az IMF-fel. A tárgyalások őszi szakaszában vitatja meg a kormány és az IMF a bankadó 2011-re vonatkozó részét és a jövő évi deficitet.

A magyar kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett - fejtette ki a nemzetközi sajtó képviselői előtt Bécsben, ahova a kétoldalú tárgyalásokra érkezett hétfőn osztrák kollégájához. Rámutatott: 2010-ben mindössze három európai uniós tagállamban lesz a hazai össztermék (GDP) három százalékánál kevesebb a hiány, a 3,8 százalékos eredmény ezért kivételesen jónak számít.

Matolcsy György a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: a kormány ragaszkodik a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája. Hangsúlyozta: az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozattal járt, nem folytatható. Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni - fogalmazott.

Egyetértett azzal a véleménnyel, hogy az unió szigorúbban tárgyal az IMF-nél, ami szerinte annak tulajdonítható, Magyarországot szeretnék példának arra, hogy követve a brüsszeli ajánlásokat teljesíthető a hiány lefaragása. "Családon belül mindig szigorúbbak egymással" - mondta Matolcsy, s megjegyezte: az év végére lehet, hogy külön tárgyal majd Magyarország az EU-val.

Simor András, a jegybank elnöke a hétfői kamatdöntésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: "a monetáris tanács sajnálattal vette tudomásul, hogy az IMF és az EU delegációjával a felülvizsgálati tárgyalások megszakadtak, de megnyugtató, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési konszolidáció mellett". A tárgyalások megszakadása nem használ Magyarország kockázati megítélésének - mondta. A monetáris tanács hétfőn nem változtatott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékos mértékén.

Piaci elemzők szerint az IMF-vel való tárgyalások megszakadását követően egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere szerint az IMF szerepvállalást övező bizonytalanságok miatt egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek. A szakember az elkövetkező hónapokban a bizonytalan környezet megmaradására számít, véleménye szerint az IMF-fel való megállapodás hiányában a piac feltehetően nagyobb forint és állampapír-piaci hozamkilengésekkel reagál majd a különböző hírekre. Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. azt valószínűsíti, hogy októberben sor kerül a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között egy megállapodásra, amelynek keretében egy új futamidővel bíró hitelkeretet bocsátanak Magyarország rendelkezésére.

Kovács Álmos, a korábbi Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára szerint egyelőre csak a döntések elhúzódásáról van szó - jelentette ki az MTI-nek. Végső döntést az ügyben az IMF esetében az igazgatótanács, illetve az Európai Unió ECOFIN-je (az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa) hozza majd meg, hangsúlyozta. Kovács Álmos, akinek annak idején jelentős szerepe volt a készenléti hitelmegállapodás megkötésében, kifejtette: most az unió és az IMF tárgyalódelegációja úgy vélte, a magyar kormány nem tudta kellően alátámasztani, hogy mennyire teljesíthetőek az előírt célok.

Londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélték: a magyarországi őszi önkormányzati választásoknak szerepük lehetett az IMF és az EU-val folytatott tárgyalások sikertelenségében, ám nem biztos, hogy a piacok és a hitelminősítők az októberi választásokig hagynak időt Magyarországnak. Az Eurasia Group hétfői kommentárja szerint valószínűsíthető, hogy mind a Fidesz-kormány, mind az EU "politikai üzeneteket" küldözget. A kormány üzenete az lehet, hogy "nem engedünk az IMF nyomásának, és megbüntetjük a gonosz bankokat", az unióé pedig az, hogy "a görögországi felfordulás után a költségvetési szigor és áttekinthetőség nem lehet alku tárgya".

A JP Morgan elemzőinek hétfői kommentárja szerint Magyarországnak nincsenek azonnali finanszírozási problémái, ám az a tény, hogy ez volt a 2008-ban indult hitelprogram első sikertelen felülvizsgálata, "nem biztató üzenet" az új kormánnyal kapcsolatban.