rss      tw      fb
Keres

Nyílt levél Navracsics Tibornak kurucinfo-ügybenTisztelt Navracsics Úr!

Ön a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában nemrég azt mondta, hogy többször kérte az amerikai szerverről működtetett, antiszemita, cigányellenes és gyűlöletkeltő tartalmáról híres és hírhedt magyar portál elérhetetlenné tételét, de azt a választ kapta, hogy a szólásszabadság amerikai fogalmába nem fér bele az, hogy bármilyen tartalmat korlátozzanak.  Arra nem tért ki, hogy kitől és mikor kért segítséget az Egyesült Államokban, azt Kósa Lajos sem árulta el, aki állítólag szintén segítséget kért.

Ön nem említette azt sem, hogy a kurucinfó ellen magyar rendőri feljelentések történtek, és azt sem, hogy ezeknek semmi köze az amerikai szólásszabadsághoz.

Nézzük a tényeket:

1. A kurucinfót  2006 óta üzemelteti Varga Béla és neje, Pesti Judit, akik az Egyesült Államokban, Kalifornia államban, Healdsburg városában élnek.

2. A budapesti rendőrséghez  Garai-Édler Eszter tavaly feljelentést nyújtott be, mert Varga Béla őt személyesen zaklatta, vérdíjat tűzött ki a fejére.  A magyar sajtó részletesen tárgyalta az esetet.

3. Garai-Édler Eszter feljelentése és angol nyelvű dokumentációja eljutott az Egyesült Államokba is, az kielégíti az amerikai jogrendszerben ismert „harassment” bűntettének tényállását, sőt, az amerikai törvények akár „felony” bűnténynek  is tekinthetik.

4. Garai-Édler Eszter feljelentését 2013. január 18-án a magyar rendőrség elutasította.  (IX. kerületi Rendőrkapitányság, aláíró  Dr. Sallay Gábor r. alezredes)

5. Az elutasításban az áll, hogy a rendőrség konzultált a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályával, s ott azt javasolták, hogy kérjenek segítséget a külföldi nyomozóhatóságoktól, de „felhívták a figyelmet arra, hogy a külföldi ország eltérő jogrendje miatt nem garantált, hogy a jogsegély érdemi előrelépést eredményez az ügyben”. A Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcsbűncselekmények Elleni Főosztályától pedig azt közölte, „az eddigi gyakorlat szerint a kurucinfót érintő ügyekben a külföldi nyomozó hatóság az eltérő jogi szabályozás miatt nem nyomozott, több esetben nem is válaszolt a  magyar hatóság megkeresésére”.

6. Mi itt Kaliforniában nem értjük, hogy a magyar rendőri szervek miért nem fordultak azonnal az amerikai hatóságokhoz, és az sem, hogy milyen „eltérő jogrendre” hivatkoznak.

7. Az is meglepő, hogy Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul sem foglalkozott a kurucinfo ügyével, annak ellenére, hogy ő és stábja itt dolgoznak Kaliforniában,  és a szükséges jogi információt gyorsan beszerezhették volna.

8. Garai-Édler Eszter nemrég megfellebbezte a nyomozást megszüntető határozatot. Érdeklődve várjuk a további fejleményeket itt, az Egyesült Államokban is.

9. A magyar hatóságok az Egyesült Államok Igazságügyminisztériumán keresztül Sonoma County (megye) államügyészéhez fordulhatnak Garai Éder Eszter ügyében. Jill Ravitch helyi főügyész szívesen szolgál felvilágosítással.

Felhívnám Navracsics úr figyelmét arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelet intézett 50 amerikai képviselőhöz, s azzal vádolta őket, hogy ők nem tesznek semmit a kurucinfo ügyében. Barbara Lee és Henry Waxman kaliforniai képviselők is a címzettek között voltak. Most felkértük őket, hogy fokozott figyelemmel kísérjék ezt az ügyet, mert úgy tűnik, a magyar hatóságok akadályozzák a kurucinfo alapítói elleni amerikai eljárás megindítását.

Mielőbbi válaszát várva.
Szívélyes üdvözlettel,
Lázár György


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!