rss      tw      fb
Keres

IMF-EU-Magyarország - Moody's: a tárgyalások megszakadása rossz hír

MTI 2010. július 19., hétfő 19:14

A Moody's nemzetközi hitelminősítő szerint rossz hír, hogy megszakadtak a Magyarország és a nemzetközi hitelezők közötti egyeztetések a hitelcsomag felülvizsgálatakor - írta a Bloomberg Businesweek című hetilap on-line kiadásában hétfőn.

A felek nem tudtak megállapodni a költségvetési célokról, így a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió nem tudta kifejezni támogatását, s ez piaci bizonytalanságot okoz, erősödnek a magyar kormány politikájával kapcsolatos kétségek - mondta Frankfurtból Dietmar Hornung, a Moody's Investors Service vezető Magyarország-szakértője.

A Moody's fenntartja a Baa1 szuverén adósságosztályzatot Magyarország esetében, ez három szinttel van a befektetésre nem ajánlott kategória (junk) felett. A besoroláshoz a hitelminősítő negatív kilátást csatol, amely megfelelően tükrözi "a gazdasági és politikai bizonytalanságokat" - mondta az elemző.

A Moody's várakozása szerint a hitelezők és Magyarország között a tárgyalások idén folytatódni fognak, és az őszi önkormányzati választások után születhet megállapodás.

"Jelenleg egy hosszabb bizonytalansági periódusnak nézünk elébe" - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: a hitelminősítő intézet mindig egy megállapodás mögött húzódó intézkedések struktúráját vizsgálja, de a megegyezés nyilván stabilizálni fogja a helyzetet.

Dietmar Hornung kijelentette: ha olyan értékelés születik, hogy a magyar kormány pénzügyi helyzete tartósan megromlott, akkor ez a besorolás lerontásával fog járni.