rss      tw      fb
Keres

NGM: az államháztartás februárban 337 milliárd forint hiánnyal zárt

MTI 2013. március 7., csütörtök 17:41

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya februárban 337 milliárd forint volt, az első két hónapban a deficit 339,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 40,3 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormany.hu internetes oldalon az előzetes adatok alapján.

Az államháztartás törvényi előirányzata 841,8 milliárd forint pénzforgalmi hiányt tartalmaz 2013-ra.

Az NGM közleménye szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 360,4 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 11,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

A múlt év februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 393,9 milliárd forint volt, az első két hónapban a hiány 286,6 milliárdot tett ki, az éves előirányzat 32,1 százalékát.

Az NGM a 2012. és 2013. év költségvetése havi lefutásának elemzésénél felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes adónemeket érintő változások következtében (néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemeket vezettek be), a két időszak összehasonlítása e tényezők torzító hatásának kiszűrése nélkül nem lehetséges.

A közlemény szerint a központi költségvetés február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 80,9 milliárd forinttal nőttek. Ennek hátterében egyrészt egyes adóbevételek - főként az általános forgalmi adó - előző évet meghaladó befizetései, másrészt a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak.

A központi költségvetés február havi kiadásai 36,7 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában, ami elsősorban a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze. A költségvetési szervek kiadásainak alakulásában kiemelt szerepet játszanak a 2012. május 1-jétől átvett önkormányzati intézmények bérkifizetései.

Az NGM közleménye szerint a kamatkiadások 2013 februárjában 277,0 milliárd forintot tettek ki, 9,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 5,4 milliárd forintos szintet értek el, 2,6 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (271,6 milliárd forint) így összességében 7,2 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakától, mely döntően a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A társadalombiztosítási alapok 2013. februári 11,2 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,1 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 10,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze. Tavaly februárban a tb-alapok együttes hiánya 3,7 milliárd forintot tett ki.

A két időszak különbsége elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, idén az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a Nyugdíjbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, az egészségügyi hozzájárulások, valamint az Egészségbiztosítási Alap költségvetési támogatásai, térítései is, ez utóbbi jogcím az idei évtől már a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő hozzájárulásokat is tartalmazza.