rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika - 2. rész (interpellációk)

MTI 2010. július 19., hétfő 16:21

A vezérigazgatók díjazásáról, a Szamos-Kraszna közi tárolóról, Magyarország uniós elnökségéről és a parkolási botrányokról beszéltek a képviselők hétfőn a parlamentben az interpellációk között.

Az MSZP a vezérigazgatók díjazásáról kérdezett

Tóbiás József arról beszélt, hogy várhatóan 2010. augusztus második felétől egyetlen állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnál sem korlátozza majd jogszabály a vezérigazgatók díjazását.

A szocialista politikus megkérdezte: ha valós az, hogy a kormány kidolgozta a köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál a kétmillió forintos jövedelemkorlátot bevezető törvényjavaslatot, akkor azt miért nem nyújtották be az Országgyűlésnek?

Czomba Sándor államtitkár válaszában közölte: egy fideszes vezérigazgató töredékét keresi annak, "amit az Önök börtönfrakciójának bármelyik tagja az elmúlt nyolc évben keresett". Hozzátette: az új kormány első gazdasági akciótervében azt vállalta, hogy kétmillió forintos bérplafont vezet be a közszférában, beleértve a Magyar Nemzet Bankot is.

Elmondta: a Fidesz-KDNP-kormány a takarékos állami gazdálkodás megvalósítása mellett áll ki.

A választ a szocialista képviselő nem fogadta el, a Ház 207 igen, 57 nem szavazattal és 30 tartózkodás ellenében elfogadta.

Jobbik a Szamos-Kraszna közi tárolóról

Apáti István a Szamos-Kraszna közi árapasztó tározó ügyében szólalt fel. Mint mondta, a gazdáknak kártalanítást ígértek azért, hogy a területükön épülne meg a tározó, de a gazdák nem kaptak megfelelő garanciákat arra, hogy miből éljenek meg, ha nem termelhetnek.

Felidézte, hogy Czomba Sándor államtitkár tavaly azt mondta, hogy nem valósítják meg a beruházást a helyiek akarata ellenére. A jobbikos képviselő azt kérdezte, hogy továbbra is az eredeti nyomvonalon kívánják-e megvalósítani a beruházást.

Ángyán József államtitkár azt válaszolta: az előző kormánytól igen nehéz helyzetet örökölt a Fidesz-KDNP-kormány. Mint mondta, tájhasználat-váltást is végre kell hajtani az említett vidéken. Közölte: a Szamos-Kraszna közi tározónak már elkészült a műszaki dokumentációja, és jelenleg a brüsszeli jóváhagyásra vár. A tározó nem a területen élők ellenére, hanem értük épül meg - tette hozzá.

A választ az ellenzéki képviselő nem fogadta el, az Országgyűlés 224 igen, 36 nem szavazattal és 34 tartózkodás mellett elfogadta.

A Fidesz az uniós elnökségről kérdezett

Hörcsik Richárd kiemelte: a 2011 januárjában kezdődő uniós elnökség hatalmas lehetőség Magyarország számára. Úgy vélte, a magyar európai uniós elnökség költségvetése jelentősen alultervezett. Feltette a kérdést: hogyan áll jelenleg az uniós elnökségre való felkészülés? Igaz-e, hogy 2,1 milliárd forint hiányzik a magyar uniós elnökség költségvetéséből? - kérdezte.

Németh Zsolt külügyi államtitkár közölte: az elmúlt másfél hónapban áttekintették a felkészülés eddigi eredményeit. Az előző kormány már három éve megkezdte a felkészülést, és vannak olyan területek, ahol megfelelően haladtak a dolgok, és van ahol nem - mondta. Példaként közölte: megfelelően haladt a tisztviselői kar szakmai képzése, de stratégiai döntések nem születtek. A Fidesz-KDNP kormánynak nem lesz könnyű dolga az uniós elnökséggel, az azonban sikeres lesz - jelentette ki.

A fideszes képviselő a választ elfogadta.

A KDNP egy újabb parkolási korrupciós botrányról kérdezett

Spaller Endre arról beszélt, hogy elmúlt napokban videofelvételek kerültek elő, amelyek szerint "a budapesti önkormányzati kft. munkatársai nap mint nap bejárnak egy XIII. kerületi autószalonba, majd onnan távoznak, és a környéken parkoló autókat nem ellenőrzik". A felvételeken az is látszik, mintha valamit átvennének - tette hozzá.

Véleménye szerint a parkolási korrupció bárki számára látható, a XIII. kerületben pedig mindennapos jelenség.

Tállai András államtitkár azt felelte: az önkormányzatok felelőssége a közlekedési feltételek biztosítása.

A közlekedés részeként kell kezelni a parkolást is - tette hozzá. Az államtitkár tűrhetetlennek nevezte azt a rendszert, ami kialakult a fővárosban, miszerint a közlekedésre szánt pénzeket megcsapolják.

Elmondta, hogy a BRFK vesztegetés gyanúja miatt folytat nyomozást a XIII. és a IX. kerületi parkolási rendszer ügyében.

A kormánypárti képviselő a választ elfogadta.