rss      tw      fb
Keres

OGY - Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz az Országgyűlés

MTI 2010. július 19., hétfő 13:47

Mind a nyolc alkotmánybíró-jelöltről szavaz az Országgyűlés csütörtökön - jelentette be a fideszes Balsai István az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottsága ülése után.

A testület elnöke hétfőn elmondta: az eseti bizottság a pártok által javasolt mind a nyolc személyt jelöltnek tekinti, ezért mindannyiukat meghallgatja kedden az alkotmányügyi bizottság.

Emlékeztetett arra: a Fidesz Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt, a KDNP Dienes-Oehm Egont, az MSZP Mészár Rózát, a Jobbik Zétényi Zsoltot, az LMP pedig Tóth Mihályt, Kollonay Csillát és Bándi Gyulát jelölte.

Balsai István felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmánybírók megválasztásához az összes képviselő kétharmadának támogatása kell.

Az ellenzéki pártok az eseti bizottság ülése után közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elhangzott: véleményük szerint Stumpf István mint jelölt nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért azt javasolták, hogy őt ne hallgassa meg kedden az alkotmányügyi bizottság.

Simon Gábor (MSZP-Borsod megye) törvényellenesnek nevezte a jelölést.

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) hangsúlyozta: ez nem "kukacoskodás", az Alkotmánybíróságnak komoly súlya kell, hogy legyen, különösen most, amikor erőteljes alkotmányossági kontrollra van szükség. Aggályosnak tartotta Stumpf István "erőteljes politikai elkötelezettségét" is.

Schiffer András (LMP) úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyra értékelik, hogy Balsai István a nemzeti együttműködés jegyében nem ragaszkodott ahhoz, hogy csak két jelöltet ajánljon az eseti bizottság, hanem az összes jelöltet alkalmasnak találta. Jó lenne, ha iránymutató lenne a kormánytöbbség későbbi magatartását illetően is - jegyezte meg.