rss      tw      fb
Keres

Orbán: Matolcsy az illetékes a forintgyengülés- és az IMF-EU-ügyben

MTI 2010. július 19., hétfő 11:48

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez irányította a forint gyengülése, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU ügyében az újságírókat Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten a Fidesz-KDNP-frakcióülésére érkezőben.

Arra a kérdésre, hogy a forint romlása ellen tesznek-e valamit, Orbán Viktor úgy válaszolt, "Matolcsy miniszter úrhoz forduljanak, legyenek kedvesek; ebben az ügyben a kormány részéről ő az illetékes".

Egy másik kérdésre, miszerint melyek lesznek a következő lépések, amelyek már biztosan tudhatók a hétvége fényében, a miniszterelnök ugyancsak azt mondta: Matolcsy György örömmel áll rendelkezésre.

Nagyot esett a forint árfolyama térségbeli devizák kíséretében a hét végén. Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. A forint 6,80 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.

Kereskedők szerint az IMF és az EU küldöttségének távozása Magyarországról a hitelcsomag felülvizsgálatának lezárása nélkül gyakorlatilag eltávolítja a nemzetközi védőhálót az ingatag lábakon álló magyar gazdaság alól, valamint a deviza- és kötvénypiaci megrázkódtatás veszélyét hordozza magában. A tárgyaló küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem tolerálja az eltérést a költségvetési hiány csökkentésének megállapodott célszámaitól.

Az IMF és az EU szombaton közölte: két hétig tartó intenzív tárgyalássorozat után az IMF küldöttsége visszatér Washingtonba, az Európai Bizottság pedig elhalasztja a magyaroknak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását. Az IMF továbbra is törekszik a magyar féllel támadt nézeteltérések áthidalására, a brüsszeli bizottság pedig helyesnek tartaná, ha egy későbbi időpontban folytatódnának a tárgyalások - közölték a szervezetek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni. A kormány ragaszkodik a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája.