rss      tw      fb
Keres

Magyarország a svéd televízió hírműsorában




Az este kilenckor kezdődő Aktuellt a SvT meghatározó elemző hírműsora. A február 28-i adás kiemelt témája a béranyaság (svédül helyettes- vagy pótmamaság), ugyanis a surrogatmödrarskap Svédországban is engedélyezett lesz. A híradó elején, a fő hírek sorában a harmadik a magyarországi volt: „Ha bűnöző rokona vagy, elveszítheted szociális támogatásodat. Magyar javaslat nyugtalanítja romákat.” (A tudósítás egy hétig megnézhető, 24:01 és 28:50 közt.) A kép közben Gyöngyösi Mártont mutatja, amint illő háttér (árpádsávos és magyar zászló, Soha többé vörös diktatúrát felirat, stb.) előtt szónokol. Maga a magyarországi hírblokk csaknem ötperces. Mivel a beharangozóban másodikként közölt fő téma, a sízők vérdoppingja az adásban a kiemelt téma elé került, rólunk közvetlenül azt követően hallhatott a néző, hogy egyebek között arról tájékozódhatott, mit tehet az állam, a társadalom a családokért.


A tudósítás elején, miközben Magyarország kisméretű térképe és a Jobbik nagyméretű logója látszik egymás mellett, és e montázs alá beúszik a „Magyar romák kiszolgáltatottak” felirat, a két műsorvezető egyike közli: a nacionalista Jobbik igen vitatott törvényjavaslattal állt elő. Meg akar vonni minden gazdasági támogatást (nyugdíjat, szociális segélyt, táppénzt) azoktól, akiknek a rokona börtönben ül. A műsorvezető tájékoztatása szerint a javaslat sokakat felzaklatott, így Magyarország legszegényebb kisebbségét, a romákat is, akik úgy érzik, ez kifejezetten ellenük irányul. Az ezt követő bejátszás kezdetén Gyöngyösi képviselő egyik fellépése ellen tiltakozó civileket látni, valamint cipőket és bőröndöket. A tudósító, Henrik Silver megjegyzi, hogy ez utalás a második világháborúban elpusztított zsidókra és cigányokra. A civilek egy része sárga csillagot visel, az egyikük (a neve feltehetően hibásan megadva, Kantona Tamás alakban olvasható) azt nyilatkozza, azért vannak itt, hogy világos legyen: vannak még olyanok ebben az országban, akik mernek tiltakozni a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen. Ezt követően a Magyar Nemzeti Gárda néhány hasban erős, és tisztelgést imitáló mozdulatokat végrehajtó tagját látni.


A teremben Himnuszt éneklő, csekély számú közönséget pásztázza a kamera, miközben a tudósító felidézi a zsidók listázásának ötletét, és közli: most egy népszavazási kezdeményezésről van szó. Erről Gyöngyösi nyilatkozik a svéd híradónak, angolul. Egy snitt után a kamera a szónokot mutatja, valamint arcokat a közönségből, majd ismét Gyöngyösit láthatjuk, és az angolját hallhatjuk: a politikus biztos abban, hogy a nép, ha kamera előtt nem is vállalja, egyetért azzal, hogy nem az adófizetőknek kell szociális hozzájárulás formájában pénzelniük a bűnözők szociális jólétét.

A tudósítás vidéken folytatódik, hasábot vágó férfit látunk, miközben a tudósító tájékoztatását hallani: a Jobbik azt mondja, hogy az előterjesztés mindenkire vonatkozik, de a romák úgy érzik, ellenük irányul. A tűzifát aprító férfiről kiderül, Farkas János, gyöngyöspatai cigány vezető, aki kétszer is megszólal a tudósításban. (A jobbikos polgármestert is láthatjuk, a tudósító pedig idéz tőle.) A bűnözőket Farkas is elítéli, semmi kifogása az ellen, ha bűnelkövetőt súlyos börtönbüntetés ér, ám szerinte egyetlen ember cselekedete nem sújthat egy egész családot, egy közösség nem szenvedhet „kollektív bűnösséget azért, hogy van köztük jó ember meg rossz is”.

Ezt követően ismét az eredeti helyszín látható, a városháza, ahol Gyöngyösi szónokolt, az épületen kívül ácsorgó Jobbikosokkal, majd megint a szónok és hallgatósága, miközben a tudósító elmondja: vannak, akik azt gyanítják, hogy valójában a Fidesz áll az előterjesztés mögött, és azért lett a Jobbik az üzenetvivő, hogy kivédjék az EU többi országából érkező kritikát – a Jobbik pedig örömmel vállalta a feladatot. A tudósítás végén ismét Gyöngyösi látható, hallható: a bűnözés korábban szőnyeg alá söpört problémájáról beszél, a kép azonban a már fentebb említett cipőket és bőröndöket mutatja közben. Kép és hang visszatér a stúdióba, a másik műsorvezető bejelenti a következő témát: az internetes pornó bizonyos változatainak lehetséges betiltása Izlandon.


Gyöngyöspatai snitt


(Eddig az Aktuellt. Az említett javaslat kiötlői, ha tanulmányozzák Magyarország történetét, találkozhatnak II. András alakjával is. (Lásd még: vörössel és ezüsttel hétszer vágott pajzsmező, avagy a nyilas és mai nevén árpádsávos lobogó.) E király aranypecséttel megerősített oklevelében egyebek között azt fogják találni, hogy tolvajok és rablók felesége és gyermekei atyjuk vétke miatt ne adassanak el. Ha ezt megértették, lépjenek tovább 129 évet, Lajos királyhoz. Azt nem fogják megtalálni, hogy országai partjait három tenger mosta, ám azt igen, hogy „az atya kihágásaiért a fiú sem személyében, sem birtokaiban, sem javaiban ne károsíttassék”. Vagy ezeket a magyar történelem sem érdekli?)

(Nagy Gábor)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!