rss      tw      fb
Keres

Német lapok az IMF és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztéséről

MTI 2010. július 19., hétfő 11:19

A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt részletes tudósításban számolt be hétfőn a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások felfüggesztéséről. Mindkét konzervatív napilap a tudósításhoz külön kommentárt is fűzött.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy az államadósságok, és a versenygyengeségek nem egyik napról a másikra keletkeznek. Azok rendszerint egy évekig, sőt akár évtizedekig tartó hibás gazdaságpolitika következményei. Éppen ezért egy súlyos gazdasági helyzetben lévő ország szanálása nem történhet meg "egyetlen éjszaka alatt", hanem az a lakosság, a politika és a hitelezők részéről "nagy lélegzetvételt" kíván.

Az újság szerint Magyarország példája tipikus esete annak, hogy a hatalomátvétel után növekszik az új kormány késztetése arra, hogy elhatárolja magát az előd takarékossági irányvonalától. Fontos, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió ezt a politikát ne tolerálja, de ne is támogassa - vélekedett a Frankfurter Allgemeine Zeitung, hangsúlyozva, hogy a "kemény magatartás" a dél-európai gazdaságok szanálása érdekében is fontos. Az újság utalt arra, hogy Görögország, de más déli országok is lépéseket tettek pénzügyi helyzetük javítására. Ezt a politikát nem szabad idő előtt megszakítani - mutatott rá a lap, hozzáfűzve: még az is előfordulhat, hogy egyik vagy másik országban még szigorítani is kell azt. Vigasztaló, hogy a legújabb gazdaságtörténelem nem csupán kudarcokat ismer, hanem sikeres szanálásokat is - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Die Welt kommentárjának címében azt emelte ki, hogy az IMF nyomást gyakorol Magyarországra és támogatja Athént. A lap emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a Magyarországgal való hiteltárgyalásokat, mert elégedetlen a budapesti kormány takarékossági intézkedéseivel. Ezzel szemben Görögország esetében az IMF munkatársai dicsérték az eddig elérteket. A valutaalap ezzel nem csupán Budapestet helyezte "óriási nyomás" alá, illetve Athénnak nyújtott támaszt - vélte a lap. Az újság szerint a washingtoni szervezet mindezzel határozottan demonstrálta azt is: az Európai Unió helyesen cselekedett akkor, amikor a Nemzetközi Valutaalapot bevonta az euróállamok támogatását célzó mentőakciókba.

Az IMF ugyanis képes arra, amire az európai partnerek egymás között aligha - írta a lap, hangsúlyozva, hogy a valutaalap képes nyomást gyakorolni és kemény maradni, mindenekelőtt akkor, amikor a milliárdos hitelekről folytatott tárgyalások már befejeződtek, és a közös megállapodással létrejött takarékossági programok megvalósításáról van szó. Az új magyar vezetés nyilvánvalóan nem kívánja vállalni elődjének ígéreteit. A Nemzetközi Valutaalap éppen ezért visszatartja a következő hitelrészletet, mégpedig abból a célból, hogy a budapesti kormányt további takarékossági engedményekre sarkallja. A valutaalap ennek során számít arra, hogy a magyar forint a nemzetközi pénzpiacokon értékéből erőteljesen veszíthet.

Ilyen jellegű hatékony nyomást az Európai Bizottság aligha tudna kialakítani, mint ahogy az euróüövezet államai sem. Az európai klubban ugyanis a nemzeti érzékenységek és a különböző politikai szövetségek legalább olyan erős szerepet játszanak, mint a gazdasági tények - fogalmazott a Die Welt, emlékeztetve arra is: amikor a mentőcsomagról folytak a tárgyalások, politikusok és gazdasági szakértők többször is utaltak arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap rendelkezik a szükséges szakértelemmel a válságos méretű eladósodással küszködő országok szanálásához.

Tudósításban számolt be a Nemzetközi valutaalap és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztéséről a német üzleti körök lapja, a Handelsblatt is.